Als je kind slechthorend is | De tweede zwangerschap

Als je kind slechthorend is | De tweede zwangerschap

Het moment waarop wij erachter kwamen dat we zwanger waren van ons tweede kindje was een heel dubbel gevoel. We waren uiteraard super blij en gelukkig maar we waren ook net oom en tante geworden van een klein mannetje dat 3 maanden te vroeg geboren was en aan het knokken was voor zijn leventje. Wetend dat je zus en zwager in zo een angst zaten, bracht met zich mee dat wij niet goed wisten of wij het wel al moesten delen. 

 

Toch verteld

 

Nu ken ik mijn zus en heb ik met haar een gigantische goede band en dus besloot ik ook het toch te vertellen. Uiteraard waren zij beiden super gelukkig voor ons!

En als  je zelf dan een slechthorend kindje hebt dat het zo goed doet, dan hoop je alleen maar dat dat kleine vechtertje in de couveuse er hopelijk net zo goed uit zou komen als onze bink. Dit klinkt raar want je wilt allemaal een gezond kind. Liefst zonder beperking of iets dergelijks en toch denk je dan, “ als dit het is” dan mogen we onze handen dichtknijpen. 

 

Een zware periode

 

Deze periode was voor iedereen zwaar en ondertussen gingen onze eigen afspraken en dergelijke ook gewoon door. En nu had ik ook nog een wondertje bij me waar ik zorg voor moest dragen en daarbij vooral dus ook voor mezelf. 

Dat laatste ben ik helaas niet zo heel erg goed in en ik ga dan ook vaak over mijn grenzen heen omdat ik liever anderen op de eerste plek zet. 

Zo goed als ik kon heb ik mijn tijd verdeeld tussen iedereen die op dat moment mijn steun en aandacht nodig hadden en ik moet zeggen dat ik denk dat ik daarin ben geslaagd.

 

Vocht in Daan zijn oren

 

Zo ging ik nog steeds braaf twee keer in de week naar de Knipoog met Daan. 

Daan heeft op een bepaald punt veel periodes gehad waar hij slechter scoorde met zijn gehoortesten en elke keer  waren we bang dat het door verslechtering kwam maar kwam het uiteindelijk door vocht. Op dat moment heb ik wel 100x gevraagd of ze dat wel echt zeker wisten, toch die angst dat het al begon te verslechteren , wat een rot gevoel! 

 

Buisjes

 

Omdat vocht in de oren een extra grote belemmering is bij slechthorende kindjes,  is hij geopereerd en heeft hij buisjes gekregen. Wat vond ik dat VERSCHRIKKELIJK toen we onze kleintje klaarmaakte voor de OK. Met Lou had ik al afgesproken dat hij mee zou gaan naar de OK en dat ik naar de uitslaapkamer zou gaan. 

Zo gezegd, zo gedaan!! Wat een tranen heb ik gelaten zeg toen ze wegreden met MIJN kleine binkie in dat bedje, bah!

Het plaatsen van buisjes is voor artsen tegenwoordig, lopende band werk maar voor mij leek het zoooooo lang te duren!

Toen ik gehaald werd, en ik Daan zag liggen in dat bedje , helemaal in paniek en vooral woest, stonden de tranen in mijn ogen. Dan besef je hoe kwetsbaar je bent als ouders en dat je kids echt je allerbelangrijkste bezit zijn. 

 

Teleurgesteld

 

Gelukkig had Daan , toen hij eenmaal gekalmeerd was , nergens meer last van en mocht al snel mee naar huis. 

Bij de latere gehoortesten bleek inderdaad dat de vocht in Daan zijn oren de oorzaak waren van de slechtere testen en konden we weer ontspannen. 

Helaas bleven de buisjes niet lang zitten en is Daan meerdere keren op de OK geweest hiervoor. Elke keer weer die zenuwen die ik eerder beschreef. 

 

Er ontstaat een band

 

Wat ons opviel is hoe snel je ook een band opbouwt met alle betrokkene rondom Daan, allemaal zulke lieve mensen en Daan was ook zo gek op ze. 

Bij de NSDSK ( Nederlandse stichting, dove en slechthorende kinderen) hadden we echt toppers. 

De manier waarop ze alles deden was ook zo leuk, iemand die speelde met Daan ( Saskia ) en de audioloog ( Alex) , echt super credits voor dit team. 

 

Cochlear Implantaat

 

Omdat wij natuurlijk wisten dat Daan zijn gehoor in de toekomst zou verslechteren hebben wij met de audioloog gesproken over een Cochlear Implantaat. Dit is een manier van horen die buiten je oor om gaat. Omdat links al bijna doof was,  wilden wij graag informatie inwinnen en kijken of Daan daarvoor in aanmerking zou komen links. Mocht rechts dan gaan verslechteren of wegvallen, dan had hij dat implantaat en hoefde hij in elk geval niet doof te zijn. Want hij  was zo op spraak gericht  dat dat voor hem nog weleens een hele nare ervaring kon zijn. 

 

Zou ik het nog redden?

 

De audioloog heeft ons doorgestuurd naar het CI team in het VUMC om daar een gesprek te hebben. Maar ook  om te kijken of Daan daarvoor in aanmerking zou kunnen komen. Maar zou ik dat allemaal nog redden? 

Ondertussen was ik namelijk ook alweer een tijdje zwanger. Want als je zo druk bent, zoveel afspraken hebt, dan vliegt de tijd voorbij en kom je gewoon tijd tekort. 

 

De zwangerschap

 

De zwangerschap van ons tweede jongetje, want inmiddels wisten we dat we weer een tweede bink zouden krijgen,  verliep tot zover redelijk. 

Ik had in de tussentijd wel al wat keren in het ziekenhuis gelegen. Wederom i.v.m. bloedverlies en harde buiken dus de vraag was hoelang de artsen me nog zouden laten rondgelopen. Dit bracht toch wel een flinke druk met zich mee! 

 

Hiermee wil ik nu afsluiten en ik wil wel nog even delen dat ons neefje Liam, geboren op 9 februari 2015 na 3 maanden ziekenhuis EINDELIJK werd ontslagen en mee naar huis mocht met zijn pap en mam. 

Waar wij hem eindelijk konden knuffelen en vasthouden. Inmiddels is hij 3 jaar en doet hij het SUPER! Geen achterstanden of dergelijke en dat bewijst maar, vind ik. Wat een vechters wij op de wereld hebben mogen zetten! 

 

Written by

1 reactie
  • Maaike schreef:

    Wauw kippenvel wat mooi dat jullie neefje het goed gaat nu! En jou zwangerschap ja kan me indenken dat het snel gaat met de zorgen om jullie grote binkie,. Wat ik niet begreep, waarom zou zijn gehoor gaan versclechteren en wist je dat van te voren? Of ik heb het niet goed gelezen…….<Maar ik hoop echt dat hij alsnog wat kan horen met 1 of beide oortjes. Maar trots en onwijs gek zijn jullie met hem en straks met jullie 2e binkje of inmiddels is die er misschien al???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Het ouderschap is iets moois maar het kan ook je wereld op zijn kop zetten. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee. Op Plusjezelf delen we persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en ideeën die je hopelijk inspireren en verder helpen. Leven vanuit je hart, vertrouwen op je gevoel. Dat is waar Plusjezelf over gaat.

Voer je e-mail adres in en jij bent altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Voeg je bij 52 andere abonnees

Instagram