Als je kind slechthorend is | Gebarentaal

Als je kind slechthorend is | Gebarentaal

Na de uitleg over het Pendred syndroom hebben we alles eens goed laten bezinken.

 

Zoals alle kindjes

 

Uiteraard deed het wel wat met ons maar het feit dat Daan zo een heerlijk blij mannetje was, maakte voor ons dat het makkelijker werd. Hij leek er tenslotte niet veel last van te hebben tot zover.

Daan deed alles gewoon zoals alle kindjes van zijn leeftijd. Dingen waarbij een beroep werd gedaan op zijn evenwicht waren overigens wel zichtbaar moeilijker.

Lopen was bij hem langere tijd wat onstabieler bijvoorbeeld, maar door de jaren heen zou hij een manier vinden om dat zelf in balans te brengen.

Ik zal nooit meer vergeten dat mijn zus en ik met Daan aan het wandelen waren en Daan ging rennen. Tijdens het rennen zag je dat hij steeds meer af begon te buigen naar links en uiteindelijk, tja toen lag hij dus in de bosjes.

Ik heb hem natuurlijk direct geholpen en ondanks dat een evenwichtsprobleem helemaal niet grappig is moesten we er gigantisch om lachen. Het leek op dat moment wel een soort ontlading!

Soms komt het nog weleens ter sprake en dan kunnen we er nog steeds om lachen, en niet om Daan in de maling te nemen want we gaan door het vuur voor hem maar omdat we proberen te genieten en niet alles zo beladen en meelijwekkend te maken. En Daan? Die lacht nu ook hard mee als we zeggen wat er gebeurt is toen hij klein was. 

 

De knipoog

 

 

Toen Daan anderhalf was mocht hij naar de Knipoog.

De Knipoog is een kinderopvang in Alkmaar waar slechthorende kindjes heen mogen en dus kregen wij deze keuze ook.

Alhoewel het niet om de hoek was, hebben wij ervoor gekozen Daan daar heen te brengen.

Ik bleef dan in de ouderkamer wachten tot Daan weer klaar was. De knipoog duurde van 09.00-12.30. Soms ging ik even boodschappen doen of lekker rondsnuffelen maar vaak bleef ik zitten en sprak ik ook andere ouders die in dezelfde situatie zaten als wij. Deze ervaringen delen met anderen was erg fijn en soms besefte wij daardoor dat wij het nog “ getroffen “ hadden omdat hij tot dusver goed ontwikkelde.

 

 

Voor de gek houden

 

 

Bij de knipoog bleek dat Daan moeite had met overgangen en de vraag was of dit kwam door zijn slechthorendheid of omdat er gewoon een flinke eigen wil ontwikkeld was bij Daan. Ze begonnen met pictogrammen te werken maar al gauw merkte ik dat Daan net zolang doorging tot die tevoorschijn kwamen.

Daan deed dingen op de knipoog niet die hij thuis wel deed en daar waar ze dachten dat hij het lastig vond bleek dat hij gewoon alsof deed en toen iedereen dat door had was het helpen al gauw afgelopen.

 

Gebarentaal

 

 

Wat ik ook zo mooi vond aan de knipoog is dat er af en toe een gebarendocent op de groep kwam die helemaal niks zei, maar dus alleen gebaarde. Zo bijzonder om te zien hoe de kindjes daarop reageerde. Daan heeft de gebaren overigens nooit interessant gevonden want die hoorde genoeg en was dus echt slecht in gebaren.

 

Wij kregen vanuit de NSDSK ook gebarenlessen aangeboden en de eerste twee modules hiervan zijn thuis gegeven in de avonduren. Mijn ouders, broer, zus en vriendin schoven hierbij aan omdat ook deze wilde communiceren met Daan wanneer spraak lastiger werd. Op een verjaardag bijvoorbeeld.

Jullie kunnen wel raden hoe Daan reageerde toen we thuis dus ook begonnen te gebaren maar we zijn er stellig mee doorgegaan alleen maakte Daan ze zelf niet maar hij kent ze wel!!

 

Daan ontwikkelde zich dus gewoon verder als een gewoon 1,5 jarig mannetje zoals anderen kindjes met hier een daar een kleine hobbel die hij moest overwinnen en dit dus ook super goed deed.

Die periode met rijden naar Alkmaar was druk maar zeker de moeite waard!!

 

 

Tweede wondertje

 

 

En op een gegeven moment kwam daar de aankondiging van ons twee wondertje. Waar wij toch voor wilden gaan omdat het leven met een slechthorend kindje goed te doen is. Dus waarom niet met twee daar zouden we dan wel mee dealen als het zo zou zijn.

Dus met de gebarenlessen, de zorg rondom Daan en de zwangerschap van ons tweede kindje moesten we even alles gaan organiseren. Want wat als ik weer bedrust zou krijgen of er een hobbel in de weg kwam……? En daar was weer onze geweldige familie !!

 

Al kan ik nu nog uren verder schrijven, ga ik toch stoppen. Ik zal volgende week verder schrijven hoe alles verder verliep en hoe de ontwikkelingen verder gingen.

 

Written by

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Het ouderschap is iets moois maar het kan ook je wereld op zijn kop zetten. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee. Op Plusjezelf delen we persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en ideeën die je hopelijk inspireren en verder helpen. Leven vanuit je hart, vertrouwen op je gevoel. Dat is waar Plusjezelf over gaat.

Voer je e-mail adres in en jij bent altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Voeg je bij 52 andere abonnees

Instagram