Mijn avondroutine met 2 (jonge)kinderen

Mijn avondroutine met 2 (jonge)kinderen

Helaas is het voor Bas niet altijd haalbaar om op tijd thuis te zijn van zijn werk. Soms heel erg jammer, want dit betekent dat hij de kinderen dan niet meer ziet. Ze wakker houden is namelijk geen optie. Leuk voor Bas natuurlijk om de jongens dan nog even te zien, maar helaas is ook gebleken dat het gewoon simpelweg te laat voor ze wordt en ons ritueel dan helemaal niet meer zo’n leuk ritueel is. Omdat wij het belangrijk vinden de dag leuk af te sluiten, hebben we er dus voor gekozen dat ik ze dan alleen naar bed breng. Dat betekent SPITS! Want twee kinderen die nog geen 1,5 jaar van elkaar schelen is het naar bed brengen echt een onderneming. Wel een leuke! Want wat geniet ik van onze avondroutine! Daarom dacht ik, leuk om hem eens te delen.

Daar komt ie dan, onze gebruikelijke avondroutine!

 

16:30 uur; Het avondeten

Luka is 2,5 jaar en Jonah 15 maanden. Beide jongens zijn echte slaapkoppen en hebben beide nog één slaapje op de dag van (een kleine) twee uur. Rond 16:00 uur merk ik vaak al aan ze dat ze moe beginnen te worden. Omdat ik het eten belangrijk vind maar geen strijd wil, zorg ik er dus altijd voor dat we uiterlijk rond 16:30 uur (soms kan dit ook nog wel eens vroeger zijn) het avondeten op tafel hebben staan. Jonah is een enorm goede eter, maar Luka kan een behoorlijke peuterpuber zijn. Het avondeten kan daarom nog wel eens een uitdaging zijn. Een uitdaging voor mij om uit de strijd te blijven want die win ik tenslotte toch niet. Daarom heb ik nu voor het avondeten maximaal 30 minuten staan en dan nog een kwartier voor het toetje. Het toetje slaan we hier namelijk nooit over. Uiteraard zit ik er niet met een klok bij maar het is wel een kleine richtlijn. In die tijd kunnen de jongens lekker eten en eten ze niet, is het ook goed. Maar dan is het wel klaar. Luka kan echt uren kauwen op één hapje. Rond 17:15 uur gaan we naar boven.

 

17:15 uur; Tijd voor het bad.

 

Sinds een tijdje kunnen de jongens samen in bad en ik vind het altijd zo gezellig. Als we boven komen, zet ik het bad aan. Eerst kleed ik Jonah uit op zijn kamertje. Inmiddels weet Jonah ook heel goed wat er staat te gebeuren dus die is al enthousiast. Luka speelt dan wat op Jonah zijn kamertje. Met beide jongens loop ik naar de badkamer. Jonah zet ik in het bad en Luka begint met zichzelf uit te kleden. Zijn broek en sokken, dat kan hij al heel goed zelf. Met de laatste kledingstukken en luier help ik hem, wel in de badkamer want ik laat Jonah uiteraard niet alleen in bad zitten. Dan springt Luka er ook lekker bij. Toen Jonah nog niet zelf in het grote bad kon, koos ik er vaak voor om Luka in het bad te laten douchen (vindt hij ook heerlijk) en zette ik het kleine badje voor Jonah in de badkamer naast het bad. Ik badderde Jonah dan terwijl Luka lekker aan het spelen was onder de douche. In bad wassen we de haren, het lichaam en zingen we liedjes. Supergezellig!

 

17:30 uur; Pyjama’s aan!

 

Jonah gaat altijd als eerste uit bad. Ik heb het water dan al uit het bad laten lopen maar de douche staat nog aan zodat Luka nog even lekker verder kan spelen. Vanaf de commode in Jonah’s kamertje kan ik via de spiegel in de badkamer Luka zien spelen. Dat is fijn. Ook kletsen we ondertussen lekker met elkaar en op die manier houd ik toch de controle. Jonah droog ik af, smeer ik altijd lekker in en trek zijn pyjamaatje aan. Dan neem ik hem mee terug naar de badkamer. Ik laat Luka weten dat ik Jonah zijn tandjes ga poetsen en dat als dat klaar is, mama hem onder de douche vandaan haalt. Ik poets Jonah’s tandjes en zet hem met een boekje in zijn bedje neer.

Dan is Luka aan de beurt die het tegenwoordig heel leuk vind om zichzelf af te drogen. Ik til hem uit het bad en zet hem op de douchemat. Absoluut niet ernaast want dat vindt meneer koud aan zijn voetjes (hihi). Ik droog Luka eerst helemaal af, daarna wil hij het altijd nog even zelf doen. Prima jongen, dat mag. Samen nemen we de stappen door. Op Jonah zijn kamertje smeer ik ook Luka lekker in en trek ik hem zijn pyjamaatje aan. Dan nog even terug naar de badkamer om tandjes te poetsen. Gelukkig altijd zonder problemen want ik heb een peuter die het heerlijk vindt om zijn tandjes te poetsen! Tandjes gepoetst? Dan laat ik Luka kiezen; hij mag of een boekje lezen op het grote bed of hij mag nog eventjes op zijn kamertje spelen. Vaak kiest hij voor het laatste. Dan breng ik hem naar boven (zolder) naar zijn kamertje en gaat hij daar lekker spelen. Niet zonder Jonah een kus gegeven te hebben, want zonder een kusje voor Jonah kan er niet geslapen worden natuurlijk; “slaap lekker lieve Joja, hou van jou”. Dan smelt je moederhart toch? 🙂

 

17:50 uur; Boekje lezen of een liedje zingen.

 

Wij hebben ervoor gekozen de jongens beiden een eigen verhaaltje te geven. Het moment voor het slapen gaan is echt eventjes van hun alleen. Een moment waarop ze papa of mama niet hoeven te delen. Jonah neem ik mee naar onze slaapkamer, tenzij Luka daar een boekje zit te lezen, dan blijf ik op zijn kamertje. Ik ben vaak van het liedjes zingen voor de jongens en heb een aantal vaste liedjes. Luka laat ik kiezen wat hij wil, boekje of liedje. Bij Jonah hangt het er dus een beetje vanaf. Als hij erg moe is en al met zijn duimpje in zijn mond in zijn bedje zit, dan til ik hem vaak op lekker dicht tegen mij aan en zing ik (meestal twee) liedjes voor hem. Is hij nog lekker wakker, dan lees ik een verhaaltje voor. Na het zingen of lezen is het bedtijd. Ik leg Jonah in zijn bedje, vaak op zijn zij (het is echt een zijslaper), stop hem lekker in, muziekmobieltje aan en dan is het lekker in slaap vallen. Vervolgens loop ik naar boven naar Luka.

 

Zoals ik hierboven al schreef, mag Luka kiezen; een liedje of een verhaaltje. Bij papa kiest hij vaak voor het verhaaltje, bij mama vaak voor het liedje. Waarschijnlijk vertelt papa spannender en zing ik mooier ;-). Luka heeft ook een eigen ritueeltje. Zijn kamertje moet opgeruimd zijn. Alles heeft voor hem een vaste plek, dus we leggen alles terug waar het volgens hem hoort. Dan legt hij zijn knuffeltjes allemaal keurig naast elkaar neer. Takkie en Schaap hebben een eigen bedje naast Luka zijn bedje, dus die stopt hij even lekker in. Dan gaat hij liggen en nemen we de dag nog even door. Ik probeer hem open vragen te stellen zodat er echt een verhaal van Luka komt. Luka vindt het heerlijk om te kletsen, helemaal als hij lekker onder de dekentjes ligt en ik naast zijn bedje zit. Vervolgens zing ik dan een paar liedjes voor hem. Vaak heeft hij al bedacht welke liedjes (vaak dezelfde en een vaste afsluiter). Liedjes gezongen betekent nog even een keertje lekker instoppen want deze meneer wil zijn dekens zo strak mogelijk ingestopt hebben. Met een dikke kus, een dikke knuffel en een “ik hou van jou” mag ik de kamer uit.

 

Er is voor ons een aantal punten belangrijk voor het slapen gaan en dit nemen we dus altijd mee in onze routine. Beide kinderen verdienen evenveel aandacht en een momentje alleen met papa en of mama. Voor het slapen gaan creëren we rust dit kan doormiddel van een liedje zingen zijn of een boekje te lezen. We gaan niet slapen zonder een dikke kus of knuffel.

De kinderen sluiten ook met elkaar de dag af. Daarom ga ik dus altijd met Luka nog even naar Jonah om hem een kusje en knuffel te geven en welterusten te zeggen. Als Bas en ik samen zijn, dan brengen we beide één kind naar bed en zorgen er dan ook altijd voor dat de kinderen elkaar nog even zien voor het slapen gaan voor een kus of knuffel.

Slapen doe je in je eigen bed. Ik ben absoluut niet tegen het bij ons in bed slapen. De kinderen zijn altijd welkom in ons bed maar ze beginnen altijd in hun eigen bedje. Als ik Luka één keer zomaar voor de lol in ons bed laat beginnen aan de nacht, dan maakt hij hier al snel een gewoonte van en dat willen we niet. Dus slapen doen we altijd in ons eigen bed tenzij er een goede reden voor is om bij papa en mama te logeren.

 

Uiteraard willen we nog wel eens afwijken van de routine zoals hierboven. Dit met name op dagen dat we ergens anders zijn geweest, bijvoorbeeld bij mijn schoonfamilie in Brabant. De kinderen krijgen dan voor we in de auto stappen al lekker hun pyjamaatjes aan en thuis tillen we ze zo van de auto in bed. Onze kinderen zijn goede en makkelijke slapers. Daar ben ik mij enorm van bewust en daar ben ik ook heel dankbaar voor.

Vaak krijg ik van mensen de vraag of de jongens ook uitslapen als ik ze zo vroeg in bed leg (tussen 18:00 en 18:30 uur). Tsja, ze worden hier vaak tussen 7:00 en 8:00 uur wakker (ook wel eens eerder maar dat komt omdat wij er dan ook vroeg uit moeten). Ze later naar bed doen betekent hier in huis niet automatisch dat de kinderen langer uitslapen de volgende ochtend. Dat is dus geen optie want dan zit ik met twee oververmoeide kinderen de volgende dag. Ik zie dat ze het nodig hebben om gewoon op tijd in hun bedje te liggen. En voor ons is het ook fijn want zo hebben we nog een avond samen. Als ik weet dat Bas bijna thuis is (hij appt vaak even om mij op de hoogte te houden) dan mag Luka nog wel eens wat langer opblijven. Dat zijn uitzonderingen en die vindt Luka geweldig! Hij kruipt dan altijd lekker bij mij op de bank en samen onder een dekentje wachten we op papa. Maar later dan 19:00 uur ligt hij eigenlijk nooit in zijn bedje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Written by

1 reactie
  • Maaike schreef:

    Wat leuk om zo jou routine te lezen ! Hier lijkt het er wel wat op….alleen ligt Liv meestal 1830 ….ook op tijd ( slaapt nog 2x op een dag) ….soms doe ik ze voor het eten in bad en pyjama aan, ook lekker ! Dan kan met name Kick na het eten nog even lekker een filmpje kijken. Hij gaat met mij 19.00 naar boven, dan slaapt Liv al en kan ikmet Kick verhaaltje op liedjes doen …..ik kruip altijd heerlijk bij m in bed nu hij in een groot bed ligt mmm! & ook hier strak indekken zoals Kick het noemt !
    Leuk om te lezen ook dat jullie ook op tijd gaan ….als ik sommigen hoor …..die gaan pas 1930/20.00 oid ……echt laat vind ik dat helemaal als ze volgende dag naar school moeten als ze groter zijn.
    Geniet van je 3 mooie mannen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Het ouderschap is iets moois maar het kan ook je wereld op zijn kop zetten. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee. Op Plusjezelf delen we persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en ideeën die je hopelijk inspireren en verder helpen. Leven vanuit je hart, vertrouwen op je gevoel. Dat is waar Plusjezelf over gaat.

Voer je e-mail adres in en jij bent altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Voeg je bij 52 andere abonnees

Instagram