Kan jij je eigen grenzen aangeven?

Kan jij je eigen grenzen aangeven?

Herken je het? Zo’n situatie waarna je eigenlijk denkt: SH*T! Ik had dit anders moeten aanpakken. Een ander is weer over jouw grens heen gegaan. Je had het jezelf nog zo voorgenomen; tot hier en niet verder. Weet dat je niet de enige bent. Veel mensen hebben moeite met het aangeven van hun grenzen. Hierdoor loop je jezelf voorbij, doe je dingen waar je achteraf minder blij mee bent en voel je teleurstelling.

 Vandaag deel ik tips die jou kunnen helpen bij het bewaken van je grenzen. Wat je moet weten is dat wanneer jij geen persoonlijke grenzen stelt, mensen hier gebruik (misbruik?) van zullen maken. Mensen zullen jou nee niet serieus nemen en door blijven pushen tot je toch mee gaat, of dat doet wat zij graag willen. Dit kan van toch nog dat ene drankje in de stad doen zijn, tot het aanhoren van andermans problemen. Je kan niet continu de ellende van anderen op je schouders nemen, daarom is het belangrijk dat je duidelijke grenzen stelt. 

Wees bewust van jezelf en jouw grenzen.  

Als jij je bewust bent van wat jij belangrijk vindt, wat er in je omgaat, welk gevoel daarbij komt kijken en wat bij jou hoort dan weet je al snel wat je wel en niet wil. Je herkent het gevoel dat je krijgt bij iets dat je niet wil hebben en kan hierop reageren. 

Neem op tijd rust. 

Door voldoende rust te pakken heb je meer energie. Je hebt deze energie nodig om voor jezelf te zorgen en jezelf op de eerste plaatst te zetten. Het is helemaal niet slecht om dit te doen, je kan tenslotte ook alleen maar voor anderen zorgen als je goed voor jezelf zorgt. 

Blijf bij jouw standpunt (nee is nee)  

Het is heel belangrijk dat wanneer jij nee zegt, je ook bij deze nee blijft. Als jij niet consequent bent dan hebben mensen dat heel snel door en zullen ze jou nee niet meer serieus nemen;  “als je het nog een keer vraagt doet ze het namelijk toch wel”.

Wees niet bang voor de reactie van de ander  

We zijn vaak bang dat mensen boos op ons worden, of teleurgesteld in ons zullen zijn als we aangeven dat we iets niet willen of zullen doen. De neiging om te pleasen kennen we misschien allemaal wel. Dit is niet de manier om waardering te krijgen voor wat je doet; als mensen jou respecteren om wie je bent, dan respecteren ze jouw grens en zullen ze niet boos of teleurgesteld zijn als jij iets anders wil dan zij. 

Tot slot 

Misschien lees je dit en denk je; “ja duhh… dit is toch niets nieuws?!”. Dat klopt, ik denk dat ik hier heb geschreven wat je allang weet. Door het nu weer te lezen, ben je je weer even bewust van het feit hoe belangrijk het is om je grenzen kenbaar te maken bij de ander. 

Mocht je dus volgende keer weer voor een dergelijke situatie staan? Ga dan eens na; 

-        Wat voel ik? (iets met onderbuik gevoel) 

-        Wil ik dit echt? 

-        Wat is het ergste dat kan gebeuren als ik nee zeg? (waarschijnlijk is het ergste dat de ander niet zo leuk reageert. Nou, weet je meteen hoe deze relatie in elkaar zit, toch) 

Vooral dat eerste puntje, je onderbuik gevoel, verdient extra aandacht. Intuïtie noemen we dit ook wel. Durf dit te voelen, durf hier naar te luisteren want 9 van de 10 keer zit je er niet naast. 

 

Succes! 

 

Written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Het ouderschap is iets moois maar het kan ook je wereld op zijn kop zetten. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee. Op Plusjezelf delen we persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en ideeën die je hopelijk inspireren en verder helpen. Leven vanuit je hart, vertrouwen op je gevoel. Dat is waar Plusjezelf over gaat.

Voer je e-mail adres in en jij bent altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Voeg je bij 52 andere abonnees

Instagram