Even een momentje voor jezelf

Even een momentje voor jezelf

Nooit had ik gedacht dat het krijgen van kinderen zo heftig zou zijn. Ik vind mijn kinderen leuk, geweldig, fantastisch en absoluut de aller aller aller leukste van de hele wereld maar soms. Soms mis ik gewoon mezelf!

Wat voelde ik mij schuldig als dit door mijn hoofd heen ging. Hoe kon ik dit nou denken? Waren mijn kinderen niet leuk genoeg dan? Maar toen ik besloot dit te gaan delen met mijn vriendinnen met kinderen kwam ik er al snel achter dat ik niet de enige was. 

Het hoort er dus blijkbaar bij. Als je moeder word dan veranderd je leven. Er blijkt een extreem goede verzorger in je te schuilen. Oke, je bent moe maar toch stap je iedere keer als je kleine snachts huilt er weer zonder moeite uit bed. Het is iets vanzelfsprekends, dat je plant op de slaapjes van je kleintjes heen en dat je savonds druk bent met het maken van een voorraad fruithapjes in plaats van gezellig bij je vriendinnen is ook geen probleem. Alles gaan vanzelf, dat is geweldig en ik ben trots op het feit dat wij moeders dit allemaal doen maar als je kleine ineens op nummer 1 staat, alles zo in het teken staat van die geweldige spruit, hoe zorg je er dan voor dat je jezelf niet vergeet?

Want dit is ook zoiets waarvan ik zeker weet dat wij moeders het allemaal herkennen. We zijn druk met het huishouden, de kinderen, onze geliefdes, ons werk en vergeten nog wel eens onszelf. Me-time. Pak je dit wel eens?

Waarom me-time zo belangrijk is.

Voor jezelf zorgen is belangrijk, pas dan kan je goed voor een ander zorgen. Het klinkt zo cliché maar het is echt waar! Als jij zelf lekker in je vel zit, een uitlaadklep hebt, toe komt aan ontspannen dan ben je een stuk vrolijker, een stuk gezelliger en heb je behoorlijk wat meer geduld.

Soms moet je dus gewoon de boel even de boel laten. Vet ingewikkeld! Maar echt, het is zo belangrijk!

Misschien spookt het wel regelmatig door je hoofd, dat je even dat momentje voor jezelf wil pakken, dat je even op de bank wil ploffen en niets wil doen of juist wel iets wil doen. Wat ondernemen met vriendinnen of dat boek lezen wat al zo een lange tijd op de plank ligt stof te happen. Maar komt het er niet van. Gewoon omdat er iedere keer wel iets tussenkomt op het moment dat je jouw me-time momentje wil pakken.

Dames, ik heb nieuws voor jullie… Dit noemen we nou prioriteiten stellen!

Plannen, plannen en nog eens plannen.

Als je wacht tot je even je momentje kan pakken, kan je wachten tot je een ons weegt. Dat is iets dat ik je nu zo mee kan geven. Er is namelijk altijd wel iets te doen. Daarom is het vooral heel erg belangrijk dat je jouw me-time gaat plannen.

Pak je agenda erbij en zet een grote rode kruis op het moment dat jij even lekker dat voor jezelf gaat doen wat jou blij maakt.

Ik, plan zelfs wel eens een hele dag. Zonder mij schuldig te voelen plan ik soms een dagje zonder mijn kinderen. Ik neem dan vaak vrij van mijn werk en laat de kinderen evengoed naar de opvang gaan of ik breng ze een extra dagje heen.

In het  begin vond ik dit verschrikkelijk moeilijk maar ik heb het echt nodig. Het maakt mij absoluut een betere en leukere moeder! Vond ik het voorheen nog lastig om dan niet het hele huis van boven naar beneden te poetsen (en ach, soms werkte ook dit ontspannend) zorg ik nu dat ik deze dag invul met alleen maar dat wat ik echt leuk vind.

Soms spreek ik af met vriendinnen. Dit kan ook ook doen met de kinderen erbij maar het kletst zoveel makkelijker zonder kinderen om je heen, soms hang ik de hele dag in mijn pyjama op de bank en is Netflix mijn beste vriend. Deze dag kan ik invullen met van alles en nog wat, maar wel met dat wat mij blij maakt.

Naast eens in de zoveel tijd een dagje vrij, heb ik nu ook 2 avonden waarop ik echt iets doe voor mezelf. Ik vul het in met sporten. Na het sporten lekker naar boven onder de douche. Ik vind het heerlijk om lang te douchen of ik vul het bad. Vaak nog even een maskertje erbij en ontspannen maar! Inmiddels is dit zo een gewoonte geworden dat als ik beneden kom er al heel lief een kopje thee klaar staat.

Het hoeft niet lang

Maar, me-time hoeft natuurlijk helemaal niet lang te duren. Je kan er ook kleine momentjes van maken om je even op te laden. Denk aan 5 – 10 minuten.  Er valt in 5 – 10 minuten namelijk voldoende “te doen”. Plof gewoon eens lekker op de bank en geniet van je kopje thee. Proef wat je drinkt en geniet van de warmte. Loop een kort blokje om het huis om toch even buiten geweest te zijn en een frisse neus te halen. Je kan weer thuis komen met compleet nieuwe inzichten en ideeën. Heel verhelderend zo een blokkie om.

Nergens staat geschreven wat me-time nou precies is. Er zijn geen wetten en regels voor. Jij bepaald. Jij bent tenslotte de enige die weet wat en hoelang je nodig hebt om even lekker te ontspannen en niet voor een ander bezig te zijn. Want ja, er is 1 uitzondering als het om de regels gaat. Me-time gaat over jou en is voor jou.

Geniet ervan!

Written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Het ouderschap is iets moois maar het kan ook je wereld op zijn kop zetten. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee. Op Plusjezelf delen we persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en ideeën die je hopelijk inspireren en verder helpen. Leven vanuit je hart, vertrouwen op je gevoel. Dat is waar Plusjezelf over gaat.

Voer je e-mail adres in en jij bent altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Voeg je bij 52 andere abonnees

Instagram