Feestdagen en gescheiden.

Feestdagen en gescheiden.

De feestdagen staan weer voor de deur! Enorm gezellig, maar het kan ook een enorme uitdaging zijn. Want wat nou als je gescheiden bent. Je wilt je kinderen natuurlijk op deze speciale dagen het liefste bij je hebben, maar dat wil je allebei. Vandaag deel ik een aantal tips welke kunnen helpen bij het voorbereiden op de feestdagen, om beiden op een ontspannen manier deze dagen door te komen. 

Waar en wanneer?

Bedenk ruim van te voren wanneer en waar de kinderen de feestdagen doorbrengen. Maak afspraken met je ex, je huidige partner én met je kinderen en leg deze afspraken zo nodig vast. Dit voorkomt dat er tijdens de feestdagen strijd is.

Hoe vier je de dagen?

Heb respect voor elkaars gewoontes. Je ex viert de feestdagen misschien anders dan hoe jij het zou doen, maar laat dit los. Houd er rekening mee dat ook je mogelijk nieuwe partner andere gewoontes kan hebben. Bespreek dit met elkaar.

Doe maar gewoon.

Probeer zoveel mogelijk de normale structuur aan te houden. Vooral voor jongere kinderen is het heel prettig om je zoveel mogelijk te houden aan de normale bed rituelen enz. Het is natuurlijk allemaal heel erg gezellig, maar voor de kinderen kunnen de feestdagen ook spanningen met zich meebrengen. Plan de dagen vooral niet te vol en houd ruimte voor tijd waarin je kind gewoon lekker even wat voor zichzelf kan doen. Ook is het fijn voor de kinderen en voor je ex, wanneer jij de kinderen bijvoorbeeld Eerste Kerstdag hebt en ze bij je ex zijn op Tweede Kerstdag, ze niet totaal uitgeput zijn, zodat ze ook deze tweede dag met en van elkaar kunnen genieten.

Cadeautjes.

Als jullie beide aan cadeautjes doen, maak hier dan afspraken over. Zo voorkom je pijnlijke misverstanden, teleurstellingen, dubbele cadeaus en dat soort dingen. Het belang van je kind staat voorop en het gaat absoluut niet om wie het grootste, duurste of de meeste cadeaus geeft.

Onverwerkt verdriet.

Misschien merk je er in het dagelijks leven van je kind niet zoveel van dat hij/zij er verdriet van heeft dat jullie niet meer allemaal bij elkaar in één huis wonen, maar er kan wel nog onverwerkt verdriet zijn. Dit komt vaak met de feestdagen weer naar boven. Keur dit verdriet niet af maar laat het er zijn. Het is helemaal niet erg als je kind een soort terugval heeft. Praat erover met elkaar en laat je kind als hij/zij er behoefte aan heeft even bellen met de andere ouder. Wellicht is dit even lastig voor je maar zoals gezegd staat het belang van je kind voorop.

Geniet!

Vanzelfsprekend natuurlijk, maar vergeet vooral niet te genieten van de tijd die je samen bent!

Written by

7 Reacties
 • Michelle schreef:

  Goede tips. Ik heb er zelf geen ervaring mee en lijkt me best zwaar. Misschien inderdaad wel verstandig als er van tevoren goed over wordt nagedacht, het draait immers om de kinderen <3

  • Carmelina schreef:

   Precies en hoewel alle partijen altijd denken dat zij handelen in het belang van het kind blijkt helaas dat dit toch vaak niet het geval is. Bij gevoelige zaken als dit speelt egoïsme toch altijd een grotere rol van we zouden willen.

 • Cynthia schreef:

  Goede tips, denk ik. Als kind van gescheiden ouders weet ik dat juist dit soort speciale dagen extra gevoelig konden liggen. Het brengt toch herinneringen en daardoor een gemis omhoog.

  • Carmelina schreef:

   Ook dat inderdaad, het brengt herinneringen met zich mee en dat kan pijnlijk zijn voor alle partijen. Goed om je daarvan bewust te zijn. Hoe waren voor jou als kind de feestdagen?

 • Nicole Orriëns schreef:

  Ik kan me voorstellen dat de feestdagen pittig kunnen zijn als je gescheiden bent. Maar je geeft goede tips!

 • Marla schreef:

  Goed artikel. Voor mij zou het logisch zijn om geen strijd te maken. Maar je weet maar nooit hoe het is als je eenmaal in de situatie zit. Ik hoop het nooit te hoeven meemaken.

 • Layla schreef:

  Goede tips 🙂 Ik weet dat het niet altijd even gemakkelijk is voor gescheiden ouders en zeker voor de kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Het ouderschap is iets moois maar het kan ook je wereld op zijn kop zetten. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee. Op Plusjezelf delen we persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en ideeën die je hopelijk inspireren en verder helpen. Leven vanuit je hart, vertrouwen op je gevoel. Dat is waar Plusjezelf over gaat.

Voer je e-mail adres in en jij bent altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Voeg je bij 52 andere abonnees

Instagram