Help! Mijn kind doet een ander pijn!

Help! Mijn kind doet een ander pijn!

Mijn zoontje was nog geen 2 jaar. Ik had afgesproken met vriendinnen om te gaan lunchen in de stad. Zij hebben ook kinderen dus we deden dit op de gebruikelijke plek; een leuke lunchroom met een grote zandbak zodat de kinderen ongestoord konden spelen.

En ineens gebeurde het. Ik zag mijn kleine mannetje andere kinderen slaan! Maar ho eens even, dit wil ik niet hebben! Ik sprak hem hier op aan en probeerde hem te laten stoppen met dit gedrag. Maar voor hem leek dit een aanmoediging om vooral nog meer te gaan slaan. Ik was geschokt, voelde mij onzeker en dacht echt dat ik iets verkeerds had gedaan. Want waarom deed mijn kind ineens andere kinderen pijn?!

Een manier om te uiten.

Slaan is bij peuters en kleuters een manier om zich te uiten. Vaak hebben zij nog niet de woorden om zich te kunnen uiten dus doen zij het op deze manier. Ook is hun inlevingsvermogen nog niet zoals dat van ons. Bij oudere kinderen kan dit voorkomen omdat zij zich geen raad weten met een situatie.

Andere voorbeelden waarom kinderen dit kunnen doen zijn:

Je kind wil graag spelen met een ander kindje maar weet simpelweg niet hoe dit moet. Hij kan een ander kind dus expres duwen of knijpen om contact te maken. Je kunt je kind dan dus leren om te vragen “wil jij met mij spelen”.

Je kind voelt zich niet gezien door andere kinderen en probeert op deze manier de aandacht te trekken. Het is dus aan jou om je kind te leren om op een positieve manier aandacht te trekken.

Help mij! 

En zo zijn er nog heel veel redenen. Één ding is duidelijk; je kind vindt dat hij zich begeeft in een moeilijke situatie en heeft nog niet de vaardigheden dit op een andere manier op te lossen. Werk aan de winkel dus!

Dat dacht ik dus ook. Hoewel iedereen om mij heen riep dat deze fase ook wel weer over zou waaien, vond ik dat ik er absoluut iets mee moest. Ook als hij het niet slecht bedoelt, wil ik een klap, een schop, een bijt of wat dan ook niet goedkeuren.

Ik ben hem gaan observeren. Waar komt dit gedrag vandaan? Op welke momenten laat hij dit precies zien? Samen met mij man besprak ik hoe wij zouden reageren op dit gedrag. Daar begon onze zoektocht. Als eerste begonnen we met boos worden. Hem weg halen uit de situatie en hem even apart zetten. Hier begreep mijn zoontje helemaal niets van, en zijn gedrag veranderde ook niet. Hem direct aanspreken op zijn gedrag en sorry laten zeggen tegen het kindje dat hij pijn deed; het leek even te werken. Echter bleek al snel dat sorry zeggen een vrijbriefje was om toch nog te slaan. Dan was het “pets, sorry” en verder spelen maar weer.

Oefenen

Uiteindelijk leek het erop dat mijn zoontje vooral ging slaan als er een kindje bij kwam. Het samenspel was voor hem dus blijkbaar nog wat moeilijk. Deze situatie zijn we met hem gaan oefenen. Samen naar andere kindjes toe gaan en vragen of je mee mag spelen, ja en nee accepteren en hem steeds een stukje vrijer daarin laten.

Als hij sloeg in andere situaties namen we hem bij ons en draaiden we het om; hoe zou jij het vinden als een kindje jou “au” doet? En op den duur zag je het aankomen en lukte het om hem af te leiden.

Nu wil ik niet zeggen dat ons kind nu perfect is en nooit meer een ander kindje slaat, duwt of knijpt, maar het gaat stukken beter. Hij kan weer lekker spelen in de speeltuin, ballenbak of waar dan ook zonder andere kindjes pijn te doen. En dat was wat we wilden.

Tips

Bij ons werkte dit heel goed, maar dit hoeft natuurlijk voor jou en je kind niet te werken. Daarom nog wat enkele tips.

– Wanneer je kind iets ouder is, kun je samen een lijstje maken. Schrijf op welk gedrag jullie niet meer willen en wat daarvoor in de plaats komt. Let op. Termen als “lief zijn” zijn niet concreet genoeg. Je moet duidelijker zijn, want wat is “lief zijn” nou precies?

– Geef hem meer positieve aandacht op positieve momenten. Waarschijnlijk gaat er veel aandacht naar de momenten dat je kind een ander kind pijn deed/doet. Negatieve aandacht is ook aandacht. Benoem concreet positief gedrag zodat je kind een ander beeld van zichzelf krijgt.

– Laat je kind een alternatief bedenken voor het pijn doen van iemand. Vraag hem wat hij kan doen in plaats van slaan als hij zich boos voelt worden. Of hoe hij op een andere manier de aandacht van iemand kan vragen als hij met hem wil spelen.

Weet dat iets afleren een stuk moeilijker is dan iets aan te leren. Verwacht dan ook niet dat je kind binnen een week gestopt is met het pijn doen van andere kinderen. Voel je vooral ook niet onzeker als ouder en schaam je niet, want je kind doet het vaak niet uit slechte wil maar uit onmacht. Neem dus vooral de tijd om met elkaar de juiste manier te vinden die voor jullie allemaal werkt. Geloof in hem en laat hem dit vooral weten.

 

Written by

8 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Het ouderschap is iets moois maar het kan ook je wereld op zijn kop zetten. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee. Op Plusjezelf delen we persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en ideeën die je hopelijk inspireren en verder helpen. Leven vanuit je hart, vertrouwen op je gevoel. Dat is waar Plusjezelf over gaat.

Voer je e-mail adres in en jij bent altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Voeg je bij 52 andere abonnees

Instagram