(Kerst)vakantie niet voor alle kinderen even leuk.

(Kerst)vakantie niet voor alle kinderen even leuk.

Yeah! Er staat weer een vakantie voor de deur! Even lekker niets moeten en tot rust komen. Je zou denken; fijn! Maar helaas, het is niet voor ieder kind zo’n feestje. Ouders met (hooggevoelige) kinderen weten dat het vaak, vooral in het begin van de vakantie, niet allemaal zo fijn en gemakkelijk verloopt. Je kind gedraagt zich anders, opstandig, is niet te genieten en vraagt op een negatieve manier aandacht. Hoe komt dit toch?

Heel logisch; je kind wordt uit zijn ritme getrokken. Het is enorm wennen dat de dagen die normaal zo voorspelbaar zijn ineens anders gaan. Het vaste schoolritme is veilig, duidelijk en voorspelbaar. Kinderen weten dan waar ze aan toe zijn en dit er ineens niet meer. Dat geeft behoorlijk wat onrust. Gevoelige kinderen reageren hier nog sterker op omdat ze veranderingen sterker opmerken en hier gespannen door raken.

Tip

Mijn tip: maak samen met je kind een planning en breng structuur in de dagen. Hoe laat staan jullie op, wanneer eten jullie, wat gaan jullie op welke dag doen enz. Dit geeft echt rust!

Vaak vergeten we dat er in een vakantie soms te weinig uitdaging is. Elk kind heeft behoefte aan uitdaging. Kinderen hebben behoefte aan nieuwe indrukken, nieuwe belevenissen, nieuwe dingen om te leren. Daar krijgt hij energie van! Uiteraard verschilt elk kind in wat hij wil beleven en leren en in waar de interesses liggen. Zorg er dus ook in de vakanties voor dat je kind geprikkeld blijft worden.

Want een kind dat te weinig uitdaging krijgt, gaat zich vervelen. Een beetje verveling is gezond, dat weten we allemaal. Ik zeg dus ook niet dat je iedere dag geweldig spannende activiteiten voor je kind hoeft te bedenken. Maar als je kind zich te veel gaat vervelen, gaat het zich voelen als een leeg ballonnetje. Weinig energie en futloos. En daar gaan kinderen zich ook naar gedragen. Kijk goed naar de activiteiten die je kind leuk, interessant of uitdagend vindt. Welke van deze activiteiten werken echt ontspannend. Want alleen dan heb je er wat aan.

Kortom; leuk zo’n vakantie, maar stiekem nog een behoorlijke uitdaging voor ons ouders. Heel veel succes en natuurlijk plezier!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Het ouderschap is iets moois maar het kan ook je wereld op zijn kop zetten. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee. Op Plusjezelf delen we persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en ideeën die je hopelijk inspireren en verder helpen. Leven vanuit je hart, vertrouwen op je gevoel. Dat is waar Plusjezelf over gaat.

Voer je e-mail adres in en jij bent altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Voeg je bij 52 andere abonnees

Instagram