#Me(n)Too

#Me(n)Too

De hastag #MeToo wat heb ik die veel voorbij zien komen de afgelopen weken. Het middel om seksueel geweld uit de taboe sfeer te trekken en vrouwen die slachtoffer zijn een stem te geven.

Ik heb zoveel verhalen gelezen, zo indrukwekkend en ja, ik als jonge vrouw kan hier ook mijn steentje aan bijdragen want ook ik heb wel eens wat mee gemaakt. Maar ik doe dit niet. In plaats daarvan wil ik stil staan bij de mannen. Niet de mannen als dader uit de verhalen die ik gelezen heb, maar de mannen die zelf wel eens te maken hebben gehad met seksueel misbruik of intimidatie want hier heerst na mijn idee een veel groter taboe op. 

Eigenlijk zou het niet uit moeten maken, of je man of vrouw bent. Seksueel misbruik is nooit oke!

Waar er veel aandacht is voor vrouwelijke slachtoffers, merk ik dat men zich nog steeds maar weinig kan voorstellen bij een man als slachtoffer. Mannen worden nog steeds gezien als sterker, maar maakt dit het onmogelijk dat zij zoiets naars kunnen meemaken?

Mijn verhaal

Helaas kwam het op een dag behoorlijk dichtbij, iemand die ik goed kende bleek jarenlang seksueel misbruikt te zijn. Het zet je wereld op zijn kop, onbeschrijfelijk, het woordje “haat” krijgt ineens echt betekenis.

Het slachtoffer in dit verhaal was een jongen. Een jongen van toen 12 jaar. De misbruik, die heeft niet 1x plaats gevonden maar meerdere malen, jaren lang. Het slachtoffer was alles behalve weerbaar en durfde uit angst niet geloofd te worden pas veel later zijn verhaal te doen. Het is verschrikkelijk om er achter te komen dat iemand die zo dicht bij je staat jaren lang zoiets vreselijks mee heeft moeten maken. Wat mij tot op de dag van vandaag nog steeds vreselijk raakt is het besef dat hij zich zo alleen heeft moeten voelen. Wat heeft gemaakt dat hij dit niet met ons heeft durven delen? Wat heeft gemaakt dat niemand van ons die zo dicht bij hem stonden iets heeft gezien? Dat niemand iets is opgevallen? Wat heeft gemaakt dat hij pas na ruim 4 jaar zijn verhaal met ons heeft durven delen?

Het antwoord; Hij is een jongen. Jongens worden toch niet seksueel misbruikt?!

Dit vooroordeel heeft gemaakt dat hij geen aangifte heeft durven doen. Wie zou hem geloven? Zijn ultieme “wraak” zou zijn dat hij zijn leven op zou pakken en verder zou gaan.

Door dat ik deze situatie zo dichtbij is gekomen is het een trigger als ik ergens iets lees of hoor over seksueel misbruik en er voornamelijk uit gegaan word van een vrouw als slachtoffer. Zo zat ik een keer bij een voorlichting over seksueel misbruik onder mensen met een beperking. Deze dame had het  heel cliché continu over “zij” als slachtoffer en “hij” als dader. Zij waarschuwde de mannelijke begeleiders, zorg dat je ten alle tijden controleerbaar bent, dat een collega je kan horen of zien als je een vrouwelijke client begeleid. Maar hoe zit het dan met de mannelijke cliënten vroeg ik toen. Ik kreeg hier behalve een ongemakkelijk lachje geen antwoord op, ze sprak eroverheen en begon over een ander onderwerp.

Maar ook tijdens mijn gesprekken met jongeren. Ik geef hen weerbaarheidstraining en seksualiteit is een vast onderwerp dat we bespreken. Als het gaat om het aangeven van grenzen lachen de jongens keihard als ik zeg dat het ook voor hen belangrijk is dat zij hun grenzen kennen en deze aangeven. Puberjongens zeggen het een idioot idee te vinden,  een jongen slachtoffer? Het is toch juist vet als een vrouw je aanraakt?! En een man?! Die beuk je toch gewoon op zijn bek?!! Maar niet alleen de puber jongens, ook de puber meiden vinden het maar raar als ik het hierover heb. Als je dat laat gebeuren ben je gewoon een mietje! zeggen ze dan.

Iedere keer schrik ik hier weer van. Want het kan je overkomen. Seksueel misbruik is niet iets dat op je bucketlist staat. Vaak gaat dit gepaard met onzekerheid, manipulatie… Het is vreselijk in welke vorm dan ook. Het mag een vrouw niet overkomen, maar het mag ook een man niet overkomen. We hebben gewoon elkaars grenzen te respecteren.

En daarom deze blog, want is wil de hastag #MeToo met liefde gebruiken, opstaan en mijn verhaal delen, om zo andere vrouwen sterker en weerbaarder te maken. Om te laten zien dat vrouwen die iets is overkomen dat zij niet de enige zijn. Maar nog liever zou ik de hastag #MeToo ook willen zien voor mannen. Mannen die opstaan en delen. Zodat ook de mannen die dit soort nare ervaringen hebben mee gemaakt, zich alleen voelen, bang zijn dat niemand hen geloofd weten dat zij hier absoluut niet alleen in staan. Want helaas, seksueel misbruik is iets dat niet alleen vrouwen overkomt.

Written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Het ouderschap is iets moois maar het kan ook je wereld op zijn kop zetten. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee. Op Plusjezelf delen we persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en ideeën die je hopelijk inspireren en verder helpen. Leven vanuit je hart, vertrouwen op je gevoel. Dat is waar Plusjezelf over gaat.

Voer je e-mail adres in en jij bent altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Voeg je bij 52 andere abonnees

Instagram
Instagram did not return any images.