Ruzie maken is leerzaam!

Ruzie maken is leerzaam!

Lieve ouders, mag ik jullie feliciteren met jullie ruzie makende kinderen? Want jullie kinderen zijn als ze later groot zijn voorzien van een mooie voorraad sociale vaardigheden waar ze goed gebruik van kunnen maken in verschillende situaties!

Wij ouders willen allemaal hetzelfde; een huis waar het rustig is en we met elkaar leven in harmonie. Als de kinderen maar lief zijn voor elkaar en weten rekening te houden met elkaar. We zouden het helemaal geweldig vinden als de kinderen allemaal in staat zijn zichzelf te vermaken en rustig te kunnen spelen zodat jij na een drukke dag gewoon even rustig kan bijkomen. Oh, en als we nu dan toch aan het opsommen zijn wat onze wensen allemaal zijn; het zou ook leuk zijn als de kinderen automatisch, gewoon zo zonder er wat voor te doen, leren omgaan met grenzen en emoties als boosheid en angst.

Leuk al die wensen, maar we weten allemaal als ervaren ouders dat het er in de werkelijkheid niet zo aan toe gaat. Er is altijd een reden om ruzie te maken. Van speelgoeddiscussies tot jaloezie of het gevoel van te weinig aandacht krijgen. Even een paar voorbeelden. Je kind vindt het niet eerlijk dat ie om 20:00 uur naar bed moet. Of hij/zij wil graag een groter stuk taart. Dan hebben we ook nog de spanningen op school, verveling of temperament. We kunnen wel 1.000 redenen opnoemen die aanleiding kunnen zijn tot gekibbel.

Leren van ruzie maken.

Waar kun je beter leren ruzie maken dan thuis? Thuis is de plek waar je in principe veilig bent, waar er van je gehouden wordt en waar je niet weggestuurd wordt om wie je bent. Thuis is een plek waar je als kind altijd naar kunt terugkeren. Op andere plekken ben je daar nooit zeker van. De volgende dag kan het allemaal compleet anders zijn. Thuis weet je zeker dat de ander niet voorgoed wegloopt, iets wat je van een vriendje nooit zeker kan weten.

Thuis is dus absoluut de allerbeste plek om ruzie te zoeken, krijgen, maken en weer op te lossen!

Bij ruzie is er vaak een verschil in belangen. Door het uit te vechten krijgen de kinderen allemaal de kans om te leren omgaan met die verschillende belangen.

Wat leer je allemaal van ruzie maken:

–        Voor jezelf opkomen.

–        Grenzen kennen en handhaven.

–        Rekening houden met een ander.

–        Onderhandelen.

–        Verschillende strategieën om je zin te krijgen.

–        Omgaan met teleurstellingen en verlies.

–        Je leert hoe fijn het is om een ander iets te geven of te gunnen.

–        Je leert dat andere ook verdriet kunnen hebben van iets.

–        Gepast reageren op een overwinning.

De sociale vaardigheden die kinderen leren van ruziemaken zijn dus kwaliteiten die zij in de rest van het leven erg goed kunnen gebruiken. Ouders zouden dat eigenlijk nooit moeten willen stoppen. Wel moeten ouders het proces van ruzie maken begeleiden zodat de lessen ook geleerd kunnen worden.

Lichamelijk geweld is nooit goed. Maar doordat vooral jonge kinderen vaak nog niet in staat zijn om hun gevoelens te uiten met woorden, worden zij lichamelijk. Vaak zie je dat wij ouders al snel inspringen om de ruzie op te lossen terwijl als je het even laat gaan, kinderen vaak prima in staat blijken om de ruzie zelf op te lossen. Lukt het ze niet, kan je als ouder altijd nog naar beide standpunten luisteren, begrip tonen en verwachtingen uitspreken. Ingrijpen kan dus altijd.

Written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Het ouderschap is iets moois maar het kan ook je wereld op zijn kop zetten. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee. Op Plusjezelf delen we persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en ideeën die je hopelijk inspireren en verder helpen. Leven vanuit je hart, vertrouwen op je gevoel. Dat is waar Plusjezelf over gaat.

Voer je e-mail adres in en jij bent altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Voeg je bij 52 andere abonnees

Instagram