Samen opvoeden, dat is nog best moeilijk!

Samen opvoeden, dat is nog best moeilijk!

Samen opvoeden; hoe ga je om met de verschillen.

Bas en ik hebben heel bewust de keuze gemaakt voor kinderen. Uiteraard was het maar afwachten of het ons gegund was, maar we hebben dus ook behoorlijk de tijd gehad om na te denken hoe we het wilden doen met de opvoeding.

Verschillen

Bas en ik zijn natuurlijk verschillende personen en ja, daar hoort ook bij dat wij wel eens verschillende ideeën hebben over hoe wij onze mannetjes willen opvoeden. Het is nou eenmaal niet haalbaar om alles besproken te hebben voordat je kind geboren is. En zelfs als je dat doet, blijkt het nu in de praktijk toch dat we dingen anders aanpakken dan dat we vooraf hadden bedacht.

Bas en ik hebben beiden een andere opvoeding gehad, zijn in een andere omgeving opgegroeid en hebben dus andere normen en waarden. Geen probleem, zolang deze verschillen maar niet tot gigantische ruzies leiden en wij er over blijven communiceren met elkaar. Hier leren de kinderen ook alleen maar van; zij mogen weten dat er verschillen zijn en dat er verschillende manieren zijn om te reageren en te denken.

Wij zijn een team!

Ondanks meningsverschillen werken wij samen. We communiceren zo goed mogelijk met elkaar. We hebben de afspraak elkaar niet af te vallen in situaties waar de kinderen bij zijn, ook al zijn we het er op dat moment misschien niet helemaal mee eens. Daar hebben we het later wel over. Dit is fijn voor de kinderen omdat ze weten waar ze aan toe zijn, maar ook voor onze eigen relatie. Soms kan je namelijk ook enorm veel van elkaar leren, zie je hoe iets waar jij al een tijdje tegen aanloopt, misschien ook op een andere manier opgelost/aangepakt kan worden.

Tips en Trucs

Toch ging het vormen van ons team niet zomaar, we hebben er keihard voor moeten werken. Daarom een paar tips en trucs voor papa’s en mama’s (to be).

Zorg dat je al tijdens de zwangerschap met elkaar in gesprek bent over hoe je het ouderschap straks voor je ziet. Hoe wil je graag dat het gaat als jullie kind er is.

Probeer elkaar te begrijpen. Waarom vindt je partner iets wel of niet belangrijk? Soms begreep ik niet zo goed waarom Bas zich zo vasthield aan een regel. In plaats van hier tegenin te gaan en te roepen dat ik het er helemaal niet mee eens ben, vraag ik waarom deze regel zo belangrijk voor hem is. Pas als je weet waar iets vandaan komt en waarom de ander dit zo belangrijk vindt, kan je echt oordelen.

Meningsverschillen hebben we allemaal en dat is helemaal niet erg. Kinderen mogen ook best zien dat je het niet altijd eens bent met de ander, zolang ze ook maar zien dat je er samen op een juiste manier uitkomt.

Soms kunnen wij uren discussiëren over een bepaalde regels en komen we er echt niet uit. Water bij de wijn doen is dan belangrijk. Wat wij ook wel eens doen, is de compromis sluiten dat ik bijvoorbeeld bepaal welke regels er gelden tijdens het avondeten en dat Bas dan over het naar bed gaan gaat. Wel moet ik erbij zeggen dat ik dit kan omdat ik weet dat wij niet heel ver uit elkaar liggen als het gaat om zulke zaken. En anders zou het uiteraard ook verwarrend voor de kinderen zijn als je telkens andere regels hanteert.

Complimenten! 

Geef elkaar zoveel mogelijk complimenten. Niets is zo moeilijk als het ouderschap en we vinden het allemaal fijn om te horen dat we het goed doen! Het lijkt zo simpel, maar als je beiden moe bent omdat je kleine geen nacht wil doorslapen, kan het er soms bij inschieten en kunnen er irritaties ontstaan. Wees je ervan bewust dat je beiden het beste met je kind voorhebt. Richt je op het positieve en laat elkaar weten wat je fijn vindt of wat je goed vindt dat hij of zij doet als ouder.

 

Previous post
Next post
Written by

1 reactie
  • Marieke schreef:

    Wat een handige tips! Communiceren is inderdaad heel erg belangrijk in een relatie… de grote uitdaging van het ouderschap… twee verschillende mensen die samen aan een heel belangrijk ‘project’ werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Het ouderschap is iets moois maar het kan ook je wereld op zijn kop zetten. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee. Op Plusjezelf delen we persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en ideeën die je hopelijk inspireren en verder helpen. Leven vanuit je hart, vertrouwen op je gevoel. Dat is waar Plusjezelf over gaat.

Voer je e-mail adres in en jij bent altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Voeg je bij 52 andere abonnees

Instagram