Straattaal wat moeten we ermee?!

Straattaal wat moeten we ermee?!

Straattaal; het lijkt wel als of er steeds eerder mee begonnen wordt. Nu werk ik dagelijks met pubers, de doelgroep waar je moet zijn voor straattaal, en vind ik mezelf toch altijd behoorlijk modern. Toch blijkt er inmiddels wel een echte generatiekloof tussen mij en de pubers van nu te wezen. 

Wat is het eigenlijk? 

Straattaal… Er is werkelijk geen touw aan vast te knopen! Het gaat zo snel en het zijn vaak “zelfbedachte” woorden. Een afgemaakte zin? Die kennen de straattaal-jongeren, want zo noem ik ze even voor het gemak, niet. Straattaal is een mengtaal die jongeren uit verschillende culturen en sociale achtergronden in het dagelijks leven op school en op straat spreken. Wat de straattaal misschien wel zo ingewikkeld maakt, is het feit dat sommige dezelfde woorden bij twee groepen een totaal verschillende betekenis kunnen hebben. Zo gebruiken de Surinaamse jongeren bijvoorbeeld het woord “bakra” voor blanke terwijl een groep Marokkaanse/Arabische jongeren met het woord “bakra” koe bedoelt.

 Wel of geen straattaal 

De meningen over straattaal zijn verdeeld. Je hebt een groep die het als verpaupering ziet. Anderen vinden het een waardevolle ontwikkeling. Uit onderzoek is in elk geval gebleven dat het gebruik van straattaal positief gerelateerd is aan de beheersing van het Nederland. Jongeren die het Nederlands niet goed beheersen, gebruiken minder straattaal dan jongeren van wie de beheersing goed is. Toch is het opmerkelijk dat juist in de lager opgeleide sociale omgeving meer straattaal gebruikt wordt.

 En ik….

Ik weet niet of ik ooit zal gaan wennen aan deze nieuwe taal die ons land rijk is. Het zal vast passend zijn bij de jeugd van tegenwoordig, en het zal vast helpen bij hun zoektocht naar hun identiteit, maar ik blijf het persoonlijk nog steeds als iets geks ervaren als een jongere waarmee ik werk mij groet met een “Fawaka”. En zelfs dat is inmiddels al uit geloof ik.

 

Written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Het ouderschap is iets moois maar het kan ook je wereld op zijn kop zetten. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee. Op Plusjezelf delen we persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en ideeën die je hopelijk inspireren en verder helpen. Leven vanuit je hart, vertrouwen op je gevoel. Dat is waar Plusjezelf over gaat.

Voer je e-mail adres in en jij bent altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Voeg je bij 52 andere abonnees

Instagram