Tips | Hoe overleeft mijn kind Sinterklaas?

Tips |  Hoe overleeft mijn kind Sinterklaas?

Dat Sinterklaas ons land weer komt verblijden met een bezoek, kan je niet ontgaan zijn. Sinds juli (ja echt!) lagen er soms alweer pepernoten in de winkels en vanaf september kom je ze echt overal tegen! Persoonlijk vind ik dit kinderfeest altijd een gezellige maar ook een drukke periode. En als ik als volwassene dit al druk vind, hoe zou het dan voor een kind zijn.

Naast dat het natuurlijk allemaal heel erg leuk is, is het ook een super spannende tijd voor kinderen. Verlanglijstje maken, ben ik wel lief genoeg geweest? Mag ik mijn schoen zetten? Zo ja, waar dan? Thuis, op school in de supermarkt; tegenwoordig kan dit overal. En wat zal er dan in zitten? En dan heb ik het nog niet eens gehad over het grote feest op 5 december!

Veel kinderen raken overprikkeld in deze periode. Vaak zie je dat ze sneller moe zijn, wat vaker boos en kinderen kunnen zelfs weer in hun bed gaan plassen. Als ouder zijnde wil je natuurlijk graag iets leuks maken van het Sinterklaasfeest en je kind hier zo goed mogelijk in begeleiden zodat het een succes wordt voor jullie beiden. Daarom deel ik vandaag een aantal tips met jullie om je kind zo goed mogelijk voor te bereiden op deze spannende tijd.

1.      Een goede voorbereiding is het halve werk.

Wie zijn Sinterklaas en Piet nou eigenlijk? Wat komen ze doen? Wat kan je kind verwachten? Bekijk samen filmpjes (vooral als ze klein zijn is dit ideaal), zing samen de liedjes en leg uit wat Sinterklaas en Piet komen doen.

2.      Ziet je kind op tegen de bezoekjes van Sint en Piet? Vertel wat er staat te gebeuren!

Het is goed om je kind voor te bereiden op dat wat er gaat komen. Willen jullie naar de intocht en vind je kind het spannend, vertel hem wat hij kan verwachten. Dit geldt natuurlijk ook voor de bezoekjes van de Sint op school, de sportvereniging of het winkelcentrum. Probeer in detail te treden; “Sinterklaas komt even langs, jullie zingen een liedje en hij geeft je misschien een handje” is niet voldoende. Vertel je kind meer. Zijn er pieten bij? Wat doen ze dan? Krijgen ze iets te drinken? Iets te eten? Zijn er veel kinderen? Veel volwassenen? Waar is het? Worden er spelletjes gedaan? Zijn papa en mama erbij? Vraag je kind wat voor hem belangrijk is om te weten. En als je het antwoord op zijn vraag niet kan geven, wees hier dan ook eerlijk in. Het is helemaal niet erg om soms even niet het antwoord te weten op zijn vragen. Ook papa of mama weten het soms wel eens niet. Mocht het antwoord echt heel belangrijk zijn voor je kind, ga dan samen opzoek naar het antwoord.

3.      Maak concrete afspraken.

Jeeeeeeeeh, je mag je schoen zetten!!! Maar dat is spannend! Want dan komt Piet in je huis. Je begrijpt, dit kan voor kinderen een goede reden zijn om vooral niet te gaan slapen. Maak met elkaar een mooie kalender waarop je de dagen kan aangeven wanneer de schoen gezet mag worden. Zo is het duidelijk voor je kleintje en ligt ie niet iedere nacht wakker met de gedachte dat er een piet door de schoorsteen kruipt. Hou je vervolgens ook aan deze planning/afspraken. Een keertje tussendoor een handje pepernoten is een leuk idee, maar hey! Dan komt Piet dus toch in huis zonder dat dit op de kalender staat. Je begrijpt; nog meer stress voor je kleintje.

Door concrete afspraken te maken weet je kind waar hij aan toe is – en dit geeft veiligheid.

4.      Deel de zenuwen van je kind met de omgeving.

Laat de leidsters op het kinderdagverblijf, opa en oma, de gastouder of wie dan ook waar je kind regelmatig komt, vooral ook weten dat het allemaal heel spannend is voor hem. Zo kan er rekening gehouden worden met het gevoel van je kind en kan een vertrouwd persoon bij je kind in de buurt blijven als er een Sinterklaas-activiteit is.

5.      Gebruik Sint en Piet niet.

Hoe vaak  ik ouders dit hoor zeggen; “pas op hoor, spiekpiet ziet alles. Wil jij nog wel een cadeautje krijgen van Sinterklaas?”. Of wat dacht je van; “lief zijn want anders neem Sinterklaas je mee in de zak naar Spanje hoor…”. Weet je hoe verschrikkelijk angstaanjagend dit is voor kleine kinderen? Is Sinterklaas iemand die kindjes meeneemt naar Spanje? Weg bij papa en mama? Brrrrrrrr… Wat is er dan leuk aan die man?!

6.      Rust.

Bouw rustmomenten in. Je hoeft niet bij iedere activiteit aanwezig te zijn. Soms is een dagje thuis en even helemaal geen Sint en Piet ook goed. Gun je kind momenten om even op adem te komen. Plan de weekenden niet te vol maar laat ruimte over voor heerlijke luie pyjamadagen. Of een boswandeling en anders even lekker uitwaaien op het strand.

7.      Overdrijf niet in snoepgoed.

Je kind zal misschien wel veel meer snoepen dan normaal. Heerlijk al die pepernoten, chocolade en marsepein. Maar zeker als je kind gevoelig is voor suikers, kan dit het extra lastig maken. Wees creatief in wat je aanbiedt. Er zijn genoeg alternatieve, lekkere maar wat gezondere hapjes voor je kind tijdens deze feestdagen.

8.      Push hem vooral niet!

Wil je kind liever niet naar de intocht, zijn schoen niet zetten of geen handje geven aan Sinterklaas of dansen met Piet? Doe het dan gewoon niet! Accepteer zijn grenzen. Uiteraard is het heel leuk voor de foto, maar ook je kleintje mag zijn grenzen aangeven en mag ervaren dat zijn grenzen serieus genomen worden. Als het fijner is om de intocht te kijken op tv, doe dat dan. Gezellig samen op de bank met een bakje pepernoten kan net zo leuk zijn. En een stuk rustiger voor je kind.

9.      Geniet zelf ook!

Wees het goede voorbeeld voor je kind. Als jij voldoende rustmomenten voor jezelf inlast, zelf kan ontspannen en genieten, geef jij het goede voorbeeld aan je kind. Dan is hij ook beter in staat te genieten van alle feestelijkheden.

Ga zelf goed voorbereid de feestdagen in en laat niet alles op het laatste moment aankomen. Dan moet het vast en zeker een geslaagd Sinterklaasfeest worden.

Have fun!

Written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Het ouderschap is iets moois maar het kan ook je wereld op zijn kop zetten. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee. Op Plusjezelf delen we persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en ideeën die je hopelijk inspireren en verder helpen. Leven vanuit je hart, vertrouwen op je gevoel. Dat is waar Plusjezelf over gaat.

Voer je e-mail adres in en jij bent altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Voeg je bij 52 andere abonnees

Instagram
Instagram did not return any images.