Onze tips voor een soepele start van de dag

Onze tips voor een soepele start van de dag

Mijn zwangerschapsverlof was bij beide jongens behoorlijk lang. Dit kwam omdat ik de luxe had dat ik mijn ouderschapsverlof achter beide verloven kon plakken. Luka en Jonah waren dus beide bijna 6 maanden toen ik weer ging werken. Heerlijk vond ik dat want zo kon ik op en top genieten van de eerste maanden met onze kindjes. Toen ik weer aan het werk ging was het echt even zoeken naar hoe we de ochtenden zouden aanpakken. Hoe konden we ervoor zorgen dat we beiden niet overspannen op ons werk aan zouden komen, en het liefst ook nog op tijd. Vandaag deel ik onze trucs voor een soepele start van een werkdag.

Zet klaar wat je klaar kan zetten.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Eerlijk is eerlijk; ik ben ik hier niet zo’n ster in maar ik doe enorm mijn best. Ik probeer ervoor te zorgen dat mijn huis altijd opgeruimd en overzichtelijk blijft, ik ben van de vaste plekjes voor spullen. Alles moet zo te vinden zijn, er moet structuur in zitten. Zo staan de tasjes van de jongens voor het kinderdagverblijf altijd al klaar.

Neem de tijd.

Luka zit op dit moment in de ‘ik-wil-alles-zelf-doen-fase’. Leuk hoor, ik ben een voorstander van zelfstandigheid, maar in de ochtend kan ik behoorlijk geïrriteerd zijn als alles snel moet. In plaats van dat ik vol stress zit omdat we niet op tijd klaar zijn, heb ik er nu dus voor gekozen mijn wekker gewoon een half uurtje eerder te zetten. Zo kan ik Luka lekker laten ‘oefenen’ zonder te mopperen op hem. Kan ik hem aanmoedigen en complimenten geven bij het zelf aankleden. Ideaal ook, want zo leert hij het sneller en dat gaat mijn straks weer meer tijd in de ochtend opleveren. Twee vliegen in een klap dus.

Structuur en duidelijkheid.

Onze ochtendroutine is eigenlijk altijd hetzelfde. Bas en ik worden wakker, douchen en kleden ons aan. We kleden de kinderen aan, meestal allebei  eentje en ontbijten met elkaar. De tassen staan dus vaak al klaar (anders maak ik ze alsnog gereed), zet ik lunch voor Bas en mij klaar en poetst Bas de tandjes van de kinderen. Daarna is het schoenen en jassen aan en hup in de auto. Luka wil vaak bij mij in de auto en Jonah bij Bas. Ja, wij brengen ze graag samen naar de kinderopvang. Vinden we gezellig. Soms lukt dit niet omdat er veel files staan op Bas zijn route bijvoorbeeld. Dan breng ik ze alleen. Of als ik een vroege afspraak heb dan is het andersom, maar eigenlijk komt dit zelden voor. Een vaste routine zorgt ervoor dat je kinderen weten waar ze aan toe zijn en als je iedere dag hetzelfde herhaalt, wordt je er vanzelf heel goed in en…. super snel!

Plan slim.

Ik probeer zelf geen belangrijke afspraken aan het begin van mijn werkdag te plannen. Niet direct om 9:00 uur al tenminste. Natuurlijk ontkom ik er soms niet aan, maar als het even kan plan ik die later op de dag. Nou heb ik de luxe dat ik mijn eigen agenda beheer en ook mijn werkdagen zelf kan invullen, daar ben ik mij bewust van. Maar als je ook maar een klein beetje invloed hierop hebt, dan is dit echt mijn gouden tip! Mocht je ochtend toch anders verlopen dan je gepland had, dan zit je niet gestrest in je auto naar je werk omdat je weet dat je te laat op die belangrijke afspraak komt.

Goede zorg voor je kinderen.

Wat voor mij heel belangrijk was, eigenlijk het belangrijkste, is dat ik zeker wist dat er goed voor onze kinderen gezorgd zou worden als wij er niet waren. Dit betekent dat wij dus echt heel kritisch zijn geweest met de keuze van kinderopvang. Van te voren hebben wij met elkaar besproken wat wij belangrijk vonden. De locatie, het dagritme enz. Aan de hand daarvan zijn wij opzoek gegaan. We hebben dus meerdere opvang-locaties bekeken. En eerlijk is eerlijk; ik denk dat de kinderen het niet beter hadden kunnen treffen. Ze gaan er met een lach heen en wanneer we ze ophalen willen ze eigenlijk nooit naar huis. Het is er te gezellig! Wij zijn blij en het maakt dat je een stuk prettiger naar je werk gaat.

 

Previous post
Written by

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Het ouderschap is iets moois maar het kan ook je wereld op zijn kop zetten. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee. Op Plusjezelf delen we persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en ideeën die je hopelijk inspireren en verder helpen. Leven vanuit je hart, vertrouwen op je gevoel. Dat is waar Plusjezelf over gaat.

Voer je e-mail adres in en jij bent altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Voeg je bij 52 andere abonnees

Instagram