Valkuilen waar wij ouders allemaal wel eens intrappen

Valkuilen waar wij ouders allemaal wel eens intrappen

Kinderen opvoeden; het is het moeilijkste wat er is. Er is geen boek waarin je de handleiding van je kind kan vinden en waar beschreven staat hoe om te gaan met bepaalde situaties. Uiteraard kun je jezelf wel voorzien van de benodigde kennis en op die manier je vaardigheden ontwikkelen om je kinderen op een juiste manier te begeleiden in hun ontwikkeling. Maar er zijn een boel valkuilen. Valkuilen waar iedere ouder wel eens intrapt. Daarom vandaag een stukje bewustwording en een aantal valkuilen, waar we allemaal wel eens ingetrapt zijn, op een rij.

Negatieve aandacht.

Negatieve aandacht is ook aandacht. Soms reageren ouders alleen op ongewenst of lastig gedrag. Door alleen op dit gedrag te reageren, beloon je misschien onbedoeld het ongewenste gedrag van je kind. Terwijl je daarmee alleen maar de kans vergroot dat je kind zich juist vaker zo zal gaan gedragen.

Met rust laten.

Wat je vaak ziet, is dat ouders vergeten te reageren wanneer hun kind lekker zit te spelen en zich goed weet te gedragen. Daarmee loop je een hele grote kans mis. Juist door je kind te prijzen voor het feit dat hij zo lekker zit te spelen, geef je het goede gedrag aandacht. En aandacht is wat kinderen willen! Als je het positieve gedrag dus niet benoemt en aanmoedigt, zal het minder voor gaan komen. En dat willen we niet, toch?!

De perfecte ouder.

Geef toe! We willen allemaal die perfecte ouder zijn. Maar ik heb nieuws voor je; de perfecte ouder bestaat helemaal niet. We zijn allemaal mensen en mensen maken fouten. Stop dus maar met het spelen van de perfecte ouder, want het levert je alleen maar stress en teleurstelling op.

Het perfecte kind.

Net als de perfecte ouder willen zijn, willen we eigenlijk ook allemaal het perfecte kind. Zo’n modelkind. Nog een nieuwtje; ook die bestaat niet, want ook je kind is maar een mens(je). Heb geen te hoge verwachtingen over hoe je kind moet zijn, want ook dit kan alleen maar leiden tot teleurstellingen of conflicten. Kinderen kunnen zeuren, ze kunnen klagen, ze maken rommel en ze houden hun kleren niet schoon. Hoe jij met dit gedrag omgaat, bepaalt of je kind dit verbetert. Laat je kind gewoon lekker kind zijn.

 

 

 

 

 

Written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Het ouderschap is iets moois maar het kan ook je wereld op zijn kop zetten. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee. Op Plusjezelf delen we persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en ideeën die je hopelijk inspireren en verder helpen. Leven vanuit je hart, vertrouwen op je gevoel. Dat is waar Plusjezelf over gaat.

Voer je e-mail adres in en jij bent altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Voeg je bij 52 andere abonnees

Instagram