Het leven van een alleenstaande vader | Voor alles een eerste keer alleen

Het leven van een alleenstaande vader | Voor alles een eerste keer alleen
Hallo allemaal,
Vorige week is mijn eerste blog online gegaan. Deze keer werd mij gevraagd mijn ervaringen te delen van ‘de eerste keer met mijn kleine alleen’.
Zoals in mijn vorige blog verteld kwam ik tamelijk onverwacht alleen te staan met mijn kleine meisje. Niet helemaal alleen natuurlijk, maar waar je er in eerste instantie vanuit gaat dat je het samen allemaal gaat doen liep het nu even anders.

Plots alleen

Gelukkig had ik de eerste maanden goed opgelet hoe de zorg voor mijn kleine meisje een beetje moest. Na de bevalling had ik namelijk  gelijk 3 weken vakantie genomen om van die eerste weken niks te missen en de nodige zorgtaken een beetje onder de knie te krijgen van de kraamzorg en Milena haar mama. Ook heel veel gevraagd toen over bepaalde situaties waar je voor komt te staan aan mijn eigen moeder.
Wij hadden in het begin nog een gezamenlijke koopwoning, we hadden afgesproken dat het huis van Milena was en ik dus de weekenden als ik haar had daar met haar door kon brengen zodat zij zo lang mogelijk in de voor haar vertrouwde omgeving zou zijn.
Eigenlijk qua zorg ging alles redelijk goed. Ik deed haar in bad, ging samen met haar onder de douche en liet haar gewoon haar slaapjes doen en gaf haar te eten volgens het schema dat haar moeder voor mij op papier had gezet. Ja, dan staat je eigen leven wel even helemaal stil, maar dat maakte mij niks uit. Tot ik na een tijdje te horen kreeg dat zij langzaamaan ‘met de pot mee’ mocht gaan eten… Daar ging het even mis… Ik had wortels gemaakt en die gaf ik haar maar had er nooit bij stil gestaan dat zij nog niet echt kon kauwen. Dus de boel weg gegooid en maar een potje. Later legde haar moeder uit dat ik de boel wel even moest prakken… Niet echt slim van mezelf maar Milena heeft het mij vast vergeven!

Even pittig

Toen kwamen de tandjes… Een heleboel luiers moeten verschonen en veel ’s nachts eruit omdat zij er een beetje koortsig bij werd. Dat was ook wel even wennen, Milena sliep eigenlijk na een paar dagen al hele nachten door. Maar ook deze gebroken nachten hebben we overleefd en overdag deed ik ook een hazenslaapje op de bank wanneer zij sliep. De rest van de dag deed ik mijn dingen en speelde ik met haar samen met haar speelgoed.
Na ongeveer 7 a 8 maanden stond Milena plotseling in haar ledikantje. Zij was wakker geworden van haar middagslaapje, ik ging naar boven naar haar toe en daar stond zij… Daarna liet zij het ook aan andere mensen zien in de box… Daarna begon het echte kruipen naar dingen, bij de salontafel staan en dan dansjes doen op K3 en werd het lopen geregeld geoefend. Haar eerste verjaardag vierde ik bij mijn ouders thuis voor familie en vrienden. De ochtend bij mij, rond de lunch werd zij opgehaald en kon zij ’s middags na haar slaapje bij haar mama haar verjaardag vieren. Een dag na haar verjaardag zette zij haar eerste stapjes los.
Het leren fietsen is voor mij echt een ‘papa-kind’ ding, een kind moet leren fietsen van zijn of haar vader. Toen Milena daaraan toe was en zij haar zijwieltjes eraf wilde hebben, heb ik heel wat geoefend met haar. Eerst vasthouden, dan alleen aan het zadel achter haar en zo langzamerhand stukjes loslaten zonder dat zij het door had. Later zei ik dat dan tegen haar dat zij los gefietst had.

Eerste schooldag

Haar eerste schooldag wilde ik perse meemaken en heb ik vrij voor genomen. Ondertussen gingen haar moeder en ik alweer goed met elkaar om en ben ik die dag daar gebleven om haar ook weer op te halen uit school. Wel moet ik zeggen, vanaf dat moment ging haar ontwikkeling ontzettend snel en werd zij snel steeds bijdehanter.
Voor haar 5e verjaardag kreeg zij van haar tante Carmelina en ome Bas kaartjes voor de ‘K3 kan het show’ in Amsterdam. Daar zijn ik en mijn zusje toen met haar heen gegaan voor haar eerste concertbezoek. Superleuk en natuurlijk met allerlei K3 spulletjes en een lichtgevend stokje weer naar huis. We hebben haar echt enorm zien genieten die middag!

Vakantie

De eerste keer op zomervakantie alleen met Milena maakte ik mij vooraf wel zorgen over. 2 Weken lang op de camping… Zou zij zich goed vermaken, zou ik mij goed vermaken? Dat viel dus 1000% mee! Zij maakte snel vriendinnetjes en gezien zij meer zwemdiploma’s dan mij heeft kon ik haar met een gerust hart laten gaan. Wel samen ontbijten en avondeten, voor de rest mocht zij doen wat zij wilde, met of zonder mij. Als zij haar ding deed maakte ik schoon, ruimde wat op of dronk rustig koffie en maakte een praatje met andere gasten. Na het avondeten mocht zij nog wel even spelen, of zij speelde een bordspel met mij en andere vriendinnetjes. Zo hebben Milena en ik Kolonisten van Catan geleerd aan 1 van haar vriendinnen. Daarna samen op het grote bed een filmpje kijken met wat lekkers te eten, tanden poetsen en slapen, de vakantie vloog voorbij jammer genoeg…

Skiën

Nu hebben haar moeder en ik elkaar ooit leren kennen onderaan de skipiste in Oostenrijk, dus vanzelfsprekend moet Milena ook leren skiën. Vanaf 5 jaar oud ga ik nu elk jaar met haar naar de skischool in Hoorn. Zij pakt het erg goed op en vorig jaar zijn we voor het eerst een lang weekend naar Winterberg geweest met familie. Daar echt ontzettend genoten van het skiën, sneeuwballengevechten, en het rodelen. We zijn ook dit seizoen weer trouw op les samen en ik vrees dat zij papa en mama straks compleet voorbij skiet en in de komende meivakantie gaan we voor het eerst met zijn tweeën op echte skivakantie in Val Thorens. We kijken er samen naar uit!
Alles heeft een eerste keer en is spannend, maar (in overleg met haar moeder) proberen we alles uit met haar wanneer wij denken dat zij daaraan toe is en pakt het vrijwel altijd positief uit!
Written by

5 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Het ouderschap is iets moois maar het kan ook je wereld op zijn kop zetten. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee. Op Plusjezelf delen we persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en ideeën die je hopelijk inspireren en verder helpen. Leven vanuit je hart, vertrouwen op je gevoel. Dat is waar Plusjezelf over gaat.

Voer je e-mail adres in en jij bent altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Voeg je bij 52 andere abonnees

Instagram