Vuurwerk; Mooi of eng?

Vuurwerk; Mooi of eng?

Het einde van het jaar is weer in zicht! We vinden het allemaal een gezellige maand maar we zijn ook altijd blij als het weer voorbij is. Er gebeurt ook zo veel!

Zo startte deze maand met het bezoek en de verjaardag van Sinterklaas. Zodra hij ons kikkerlandje verlaten heeft, moeten onze kleine jongetjes en meisjes al weer wennen aan Rudolf met zijn rode neus en de altijd vrolijke Kerstman, die eigenlijk best veel op Sinterklaas lijkt (maar huh, die is toch al terug naar Spanje?).  Om nog maar te zwijgen over die “dennenboom” in de woonkamer vol mooie lampjes en ballen, waar je als kleine smurf vooral niet aan mag komen. 

In december sluiten we ook het jaar af, en als het even kan luiden we het nieuwe in met een hoop vuurwerk. Een gezellige, ontspannen avond; zo willen we dat de avond van 31 december eruit ziet toch? 

Helaas is dit niet altijd zo; er zijn veel kinderen die doodsbang zijn voor vuurwerk, bijvoorbeeld doordat zij een keer heel erg geschrokken zijn van een harde knal, een eng filmpje of een verhaal gehoord hebben over vuurwerk (denk aan de reclames die we op tv voorbij zien komen over het stunten met vuurwerk). Ze kunnen erg gevoelig zijn voor harde geluiden en jonge kinderen zijn vaak bang omdat ze gewoon niet weten wat al die knallen zijn.

Wat je wel kan doen

Je kan je voorstellen dat een ontspannen avondje er dan niet echt in zit. Maar we weten gelukkig altijd al van te voren dat deze avond er aan zit te komen, dat er weer vuurwerk afgestoken gaat worden en dat het onmogelijk is om de knallen uit de weg te gaan. Daarom deel ik vandaag enkele tips die je kind kunnen helpen om over de angst voor  vuurwerk heen te komen.

       Bekijk samen filmpjes van vuurwerk en leg uit dat vuurwerk hoort bij het afsluiten van het nieuwe jaar.

       Geef je kind oordopjes of bijvoorbeeld een koptelefoon zodat harde geluiden gedempt worden. Zo schrikt je kind minder snel.

       Leg de nadruk op de mooie kleuren van het vuurwerk. Welke vormen zie je?

       Maak lichamelijk contact met je kind door hem af en toe een aai over zijn bol te geven, een hand op zijn schouder te leggen of een knuffel te geven. Dit helpt hem de gevoelens van angst te verminderen.

       Laat je kind goed in- en uit ademen; zo komt er meer zuurstof in het lichaam en neemt de adrenaline af.

       Maar het allerbelangrijkste vind ik dat het echt helpt om de angst van je kind serieus te nemen. Vraag waar hij precies bang voor is, welk vuurwerk is het engste? Wat kan er gebeuren? Praat erover met je kind. Vertel hem dat het niet erg is om er bang voor te zijn, maar dat je het fijn zou vinden als jullie samen iets kunnen bedenken waardoor hij minder bang is en meer kan genieten van de feestavond. Als je kind zich serieus genomen voelt, dan zal hij meer open staan om hulp te krijgen.

 

Ik wens jullie allemaal een hele fijne jaarwisseling en alvast al het moois in het nieuwe jaar!

 

Written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Het ouderschap is iets moois maar het kan ook je wereld op zijn kop zetten. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee. Op Plusjezelf delen we persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en ideeën die je hopelijk inspireren en verder helpen. Leven vanuit je hart, vertrouwen op je gevoel. Dat is waar Plusjezelf over gaat.

Voer je e-mail adres in en jij bent altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Voeg je bij 52 andere abonnees

Instagram