Aanhoudende vermoeidheid ook wel stress genoemd

Aanhoudende vermoeidheid ook wel stress genoemd

Midden in de nacht ineens wakker worden; het is voor niet één ouder een onbekend terrein. Wakker worden en vervolgens niet meer in slaap kunnen komen ook niet. Je sleutels vergeten, spullen kwijtraken en  moeite hebben met je concentreren. Je hebt een korter lontje, reageert misschien wat emotioneel of “overdreven” op bepaalde situaties? Ik heb nieuws, je bent niet de enige! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 20 tot 23% van de (jonge) vrouwen aanhoudend moe is.  

 

Piekeren, piekeren en piekeren. Je hoofd maakt overuren. Het is soms zo belangrijk om jezelf even die rust te gunnen. Iedereen maakt dingen mee in het leven die heftig zijn. Denk aan het overlijden van een dierbare, een verhuizing, een scheiding. En het hoeft niet direct om een negatieve gebeurtenis te gaan, want ook leuke gebeurtenissen zoals een huwelijk bijvoorbeeld kunnen ook behoorlijk wat piekeruurtjes en stress opleveren. Als je de emoties die bij een dergelijke situatie komen kijken niet de ruimte geeft er te mogen zijn, je negeert deze eigenlijk en stopt ze weg, dan gaat die stress uiteindelijk je leven beïnvloeden.  

 

Teveel hooi op je vork nemen 

 

Op het moment dat je dit ervaart, is het belangrijk om na te gaan waar de stress vandaan komt. Zo kan je thuis misschien iets teveel hooi op je vork nemen door de zorg voor je kinderen, het huishouden en de boodschappen allemaal voor je eigen rekening te nemen. Zonde! Want je ontneemt je partner de kans jou te ondersteunen en te helpen en je ontneemt jezelf de kans wat meer rust te pakken. Wat kan helpen is het maken van lijstjes. Stel jezelf bij alles wat je moet doen de vraag of dit echt belangrijk is, moet dit echt nu gebeuren en moet jij dit echt zelf doen, of kan je misschien hulp van iemand vragen? Als je dit doet zal je merken dat er wat minder druk komt te staan op alles wat je zelf moet doen. Wat wel belangrijk is, is dat je niet alles uitstelt tot “later” want dan zal het door je hoofd blijven spoken en zal je nog geen rust ervaren.  

 

Te betrokken 

 

Stress komt niet alleen doordat je druk bent met van alles dat je moet doen. Het kan ook ontstaan doordat je je bijvoorbeeld te betrokken voelt bij anderen. Thuis door constant in de weer te zijn voor je partner en kinderen, door alles voor hen te regelen. Maar ook op je werk kan dit een punt zijn. Je voelt je verantwoordelijk voor je eigen werkzaamheden en je wilt je collega die het op dat moment misschien ook wat minder goed heeft niet belasten. Maar gun jezelf rust, gun jezelf dat je ook eens lekker op de bank ploft met een goed boek of een foute film op Netflix. Of ga bijvoorbeeld eens een lekker dagje naar de sauna. Wees lief voor jezelf want dat neemt enorm veel spanning weg.  

 

Teveel willen  

 

Ik denk dat dit misschien wel mijn eigen grote strijd is. Het teveel willen. Te hoge ambities en perfectionisme. Het zijn stiekeme sluipmoordenaars. Naast je werk wil je ook nog even die ene opleiding volgen, een leuke cursus doen, sporten en je kinderen opvoeden. Je eist continu veel te veel van jezelf en de kans is groot dat je teleurgesteld raakt. Die teleurstelling levert je een gevoel van stress op. De oplossing hiervoor? Ga na of het je echt gelukkiger maakt als je de lat zo hoog legt. Wat levert het je nou uiteindelijk op als je die ene cursus hebt volbracht? Probeer eraan te wennen dat je elke dag ietsje minder gaat doen of iets iets minder goed probeert te doen. De druk zal dan langzaam verdwijnen. 

 

Zoals ik al schreef, is dit misschien wel een groot punt in het vinden van mijn eigen balans. Ik ben een perfectionist, wil heel veel en ben heel bang om het gevoel te hebben dat ik stil sta. Ik houd enorm van vooruitgang en als ik dus even niet bezig ben met mijn ontwikkeling, voelt het als of die vooruitgang er niet is. Onzin natuurlijk. Daarom probeer ik nu meer om dit puntje te denken. Mijn zoektocht in het vinden van die juiste balans kan je volgen op mijn Youtube-kanaal.   

Written by

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Het ouderschap is iets moois maar het kan ook je wereld op zijn kop zetten. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee. Op Plusjezelf delen we persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en ideeën die je hopelijk inspireren en verder helpen. Leven vanuit je hart, vertrouwen op je gevoel. Dat is waar Plusjezelf over gaat.

Voer je e-mail adres in en jij bent altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Voeg je bij 52 andere abonnees

Instagram