Hoera! Onze peuter is zindelijk!

Hoera! Onze peuter is zindelijk!

Met een peuter in huis is zindelijkheid een veelbesproken onderwerp. Luka is nu 2,5 jaar oud en afgelopen zomer dachten we hem eigenlijk zo goed als zindelijk te hebben. Hij deed zijn plasjes keurig op het toilet. Thuis, bij oma, als we ergens anders waren, het ging eigenlijk best goed. We moesten hem er tijdens het spelen wel aan helpen herinneren maar hey, hij had er plezier in. Alleen op het kinderdagverblijf leek dit maar niet te lukken. Daar deden ze hem al snel weer een luier om. Ze vonden hem toen met zijn net 2 jaar nog wel wat jong en hadden het idee dat hij er nog niet aan toe was. Het gevolg; onze peuter besloot dat het ook thuis veel handiger was weer een luier om te hebben, dus was het afgelopen met onze zindelijkheidspoging nummer 1. 

Van alle momenten koos hij het drukste moment uit

Je hoort het heel vaak; een kind zal zindelijk worden wanneer hij of zij er zelf aan toe is. Inmiddels geloof ik hier ook zelf in. We hebben een overvolle decembermaand achter de rug. Een maand waarin veel kinderen die al zindelijk waren toch ineens weer ongelukjes hebben door alle spanningen. En onze zoon besloot dat het wel leuk is om zo nu en dan weer eens op de wc zijn plasjes te doen.

Prima, jongen! Wat jij wil. Wij doen dus lekker met hem mee en pushen niets. Wel krijgt hij voor iedere plas- of poepbeurt op de wc een sticker die hij dan mag opplakken. Onze kleine man is namelijk behoorlijk gevoelig voor beloningen. Toch leverden die stickers ook wat spanning bij hem op. Want hij wilde soms hoe dan ook die ene specifieke sticker. En als die er niet meer was, dan was het niet meer leuk! Naar mijn idee liepen we hierdoor ons doel een beetje voorbij. Het naar de wc gaan moest iets leuks zijn en dat moet je dan ook leuk afsluiten, niet met een strijd of een teleurgesteld kind.

Beloningssysteem

Van Suededesign kreeg ik een enorm leuk pakket wat mij motiveerde om, ondanks dat we nu midden in de wintermaanden zitten, toch weer extra aan de slag te gaan met de zindelijkheidstraining van onze peuter. Wij kunnen het wel druk vinden maar hij geeft het natuurlijk niet voor niets aan.

Het pakket dat wij kregen kost € 9,95 en bestaat uit:

–        2x A4 Plas en Poep beloningsposter voorzien van 30 vakjes per poster

–        2x A4 diploma (deze is op de achterkant van de poster gedrukt)

–        40 stickers plas

–        20 stickers poep

–        1 kaart “joepie de Poepie”

–        1 kaar kleine stoere man (je kunt aangeven of dit voor een jongen of meisje is)

Het feit dat wij dezelfde stickers gebruiken voor plasjes en dezelfde voor poepjes maakt het duidelijk en overzichtelijk voor onze peuter, en daar houdt hij van. De spanning van het uitzoeken van een sticker is weg, maar hij kan nog wel trots zijn poep- en plasposter laten zien aan iedereen die op bezoek komt. Dit pakket is dus absoluut een aanrader.

Maar, is hij nou zindelijk?

We zijn begin januari langzaam aan weer begonnen met het plassen op de wc. Twee weken geleden besloten we om hem gewoon geen luier meer om te doen. De eerste dagen was het even zoeken maar Luka vond de stickers leuk! Het feit dat we nu heel duidelijk een sticker voor plasjes hadden en een sticker voor de poepies, leek hem rust te geven waardoor hij het echt goed ging oppakken. Hij wist waar hij aan toe was. Toen er na een paar dagen een poepiesticker verdiend was, vierde onze peuter zo’n feestje met ons dat dit het begin was van het leven zonder luier. Vanaf dat moment gaat het super!

Op het kinderdagverblijf heeft hij er nog wat moeite mee, maar thuis of waar dan ook gaat het super. Geen ongelukjes meer en hij geeft zelf keurig aan wanneer hij moet plassen of poepen. We plakken nog steeds na ieder plasje of poepje een sticker, maar als we buiten de deur zijn vindt hij het ook prima als we ze niet hebben. De poster was voor ons dus een ideaal hulpmiddel. Ik durf nog niet volmondig te zeggen dat hij echt zindelijk is overdag. Het gaat nu twee weken zo goed maar ik weet dat dit morgen ook ineens weer anders kan zijn. Maar we zetten door! Want hij kan het en het maakt hem (en ons) mega trots!

Written by

3 Reacties
  • Loes schreef:

    Ook hier maakt hij er niks van geen sticker meer te krijgen.Hij zegt keurig op tijd wanneer hij zijn plasje of poepie moet doen zelfs de dag dat hij een buikgriepje had was hij aldoor op tijd bij het toilet.Daarom zeg ik volmondig en vol trots,ja hij is zindelijk.

  • Layla schreef:

    Wat een leuke diploma’s! Mijn kids zijn gelukkig al zindelijk

  • Tamara schreef:

    Wel balen dat ze op verblijf weer zo snel een luier hebben omgedaan. Ik vind het stickersysteem heel leuk zal ik later ook wel gebruiken denk ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Het ouderschap is iets moois maar het kan ook je wereld op zijn kop zetten. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee. Op Plusjezelf delen we persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en ideeën die je hopelijk inspireren en verder helpen. Leven vanuit je hart, vertrouwen op je gevoel. Dat is waar Plusjezelf over gaat.

Voer je e-mail adres in en jij bent altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Voeg je bij 52 andere abonnees

Instagram