Stoppen met duimen

Stoppen met duimen

Ik krijg steeds vaker de vraag of ik misschien tips heb voor ouders om hun kinderen van het duimen af te krijgen. Ik was zelf als kind een echte duimelot en ook mijn jongste zoontje valt heerlijk met zijn duimpje in zijn mond in slaap. Toen hij heel klein was dacht ik “aaaah schattig”, nu is het vooral functioneel want ik hoef nooit op zoek naar een speen. Maar ook ik denk wel eens na over hoe we hem hier straks vanaf kunnen helpen. Uit ervaring weet ik namelijk dat dit niet zo gemakkelijk gaat. Daarom vandaag een aantal tips, hopelijk zit er een bruikbare voor jou bij.

Vind het juiste moment

Ook in het geval van het leren stoppen met duimen adviseer ik je om niet te starten in een drukke, spannende periode of in een periode vol veranderingen. Tijdens de feestdagen, die doorgaans erg druk zijn en door je kind vaak als onvoorspelbaar (dus spannend) ervaren worden. Of tijdens een verhuizing, dat duimpje geeft jouw kind waarschijnlijk veiligheid en rust. Zorg dus vooral voor het juiste moment.

Uiteraard begin je zoals bij alles met praten. Praat erover met je kind. Hoewel men adviseert je kind voordat hij echt kan praten van zijn duimpje of speen af te hebben, weten we allemaal dat dit niet altijd haalbaar is. Hoe jong je kind ook is, praat erover met elkaar. Leg uit waarom het belangrijk is dat het duimpje niet meer de mond in gaat. Kinderen begrijpen echt meer dan wij volwassenen soms denken.

Kleine stapjes

Neem kleine stappen. Is jouw kind een duimelot die er zowel overdag als ‘s nachts op los duimt? Verwacht dan niet direct dat het helemaal kan stoppen. Begin bijvoorbeeld met alleen nog maar duimen als ie slaapt. Of misschien kan je het nog kleiner maken; alleen in bedje thuis. Deze in onze ogen kleine stapjes kunnen voor je kind enorm groot zijn. Denk eraan dat kinderen gevoelig zijn voor beloningen. Nee, cadeautjes zijn echt niet nodig, maar realiseer je dat complimenten je kind laten groeien. Benoem dat je trots op hem bent als hij tijdens het kijken van een filmpje niet ligt te duimen. Wees wel tactvol. Zoek ook hier de momenten uit. Als je dit iedere vijf minuten benoemt dan maak je er weer zo’n ding van. En dan help jij je kleine alleen maar weer herinneren aan het feit dat hij zijn duim even niet in zijn mond heeft en maak je het juist moeilijk. Zoals je leest, alles draait om timing.

Smeerseltjes

Er bestaan smeerseltjes die je op de duim van je kleine kan smeren. De smaak is uiteraard niet heel erg lekker. Je zal dus zien dat zodra ze die duim in hun mond stoppen, ze even raar op zullen kijken van die vreemde gekke smaak. Er zijn kinderen die hier op reageren en waarbij het echt helpt om van het duimen af te komen. Maar mijn ervaring is dat dit er zo vanaf is en dit viezige smaakje kinderen er niet van weerhoudt te stoppen.

Hulpmiddelen

Het gebruik van hulpmiddelen kan ook werken. Plak een pleister om de duim, teken er een gezichtje op en vertel een mooi verhaal over het duimpoppetje dat niet in een donkere tunnel durft. Je kind moet de pleister er vanaf halen om zijn lekkere duim te pakken te krijgen. Dit creëert bewustwording. Overdag kan dit ook goed helpen.

Handschoentjes aan in bed zou kunnen. En laatst hoorde ik iemand die de pyjama van zijn kind had dichtgenaaid. Het werkte, kind kon niet meer bij zijn duim.

Afleiding

Wat ook goed kan werken, is je kind afleiden op het moment dat je ziet dat het duimpje de mond in gaat. Geef een knuffeltje, begin een verhaaltje, trek de aandacht. Alles om ervoor te zorgen dat het duimpje niet in de mond van je kleintje terecht komt.

Een alternatief zoeken kan ook helpen. Is het duimpje een troost voor je kleintje, koop dan samen een mooi knuffeltje. Is je kleine verdrietig dan kan het knuffeltje troost bieden, is iets heel spannend kan het veiligheid bieden.

Word niet boos!

Het allerbelangrijkste is je realiseren dat ook dit niet binnen een week veranderd is. Geef je kind de tijd en verwacht niet direct grootse veranderingen. Straf je kind vooral niet wanneer het even niet lukt. Dreig hier ook niet mee want straf krijgen is natuurlijk doodeng! Dat wil niemand.

Succes!

 

 

 

Written by

1 reactie
  • Daniëlla schreef:

    Ik weet nog wel dat mijn zusje duimde. Geen idee meer tot welke leeftijd ze dat deed. Mijn dochtertje heeft een speen, dus die kunnen we op een gegeven moment gewoon afpakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Het ouderschap is iets moois maar het kan ook je wereld op zijn kop zetten. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee. Op Plusjezelf delen we persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en ideeën die je hopelijk inspireren en verder helpen. Leven vanuit je hart, vertrouwen op je gevoel. Dat is waar Plusjezelf over gaat.

Voer je e-mail adres in en jij bent altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Voeg je bij 52 andere abonnees

Instagram