Zindelijkheidstraining, zo kan je het aanpakken.

Zindelijkheidstraining, zo kan je het aanpakken.

Zindelijkheid, het kan je aardig bezig houden. Het is gewoon niet altijd even makkelijk om dit op te pakken. Vaak wil jij wel, maar blijkt je kind er nog niet klaar voor of er doen zich situaties voor die het niet gemakkelijker maken. De meeste kinderen worden tussen de 2 en 3 jaar zindelijk. Voor de nachten is dit vaak tussen de 3 en 4 jaar. Maak je dus niet druk als dit niet direct lukt!

Wist je dat…?

Kinderen mogen niet naar school als zij met 4 jaar nog niet zindelijk zijn. Het verschonen van luiers zit namelijk niet ik het takenpakket van de leerkracht. Dit kan een behoorlijke druk voor jou als ouder zijn. Maar weet je, als het niet lukt voor 4 jaar is er geen man over boord. Kinderen zijn pas leerplichtig met 5 jaar en je kunt er alle hulp bij krijgen die je maar wil.

Wat heb je nodig?

Maar hoe begin je nou met die zindelijkheidstraining? En hoe weet je of jouw kind er al aan toe is? Dat laatste kan soms moeilijk zijn om te peilen, maar het begin van een training betekent ervoor zorgen dat je alle benodigdheden in huis hebt.

–        Potje

–        Brilverkleiner

–        Krukje (handig voor het op de wc klimmen en om de voetjes op te zetten als hij op de wc zit. Ook voor het wassen van de handjes is dit ideaal)

Bekijk je kind goed

Het observeren van je kind is belangrijk. Vaak is er een patroon te vinden. Je kind poept op een vast tijdstip of plast bijvoorbeeld altijd na ongeveer een uur. Probeer dit eens in kaart te brengen voor jezelf. Wat je vaak ziet is dat veel kinderen na de maaltijd wel moeten plassen. Dit kan een goed moment zijn om je kleine op het potje te zetten. Zodra de eerste succeservaring binnen is, kan het feest vaak beginnen. Op den duur wordt het heel duidelijk wanneer je kind wel en niet plast/poept en zo kan je het iedere keer op de pot zetten.

Beloningssysteem

Er zijn een heleboel verschillende methodes voor zindelijkheidstraining, kijk naar wat er past bij jouw kindje. Onze peuter is bijvoorbeeld heel gevoelig voor het beloningssysteem. dat kon je vorige week lezen in deze blog. Voor hem heb ik dus een enorm leuk zindelijkheidspakket in gebruik van Suededesign. Complimentjes vindt hij leuk en deze krijgt hij dan ook uitvoerig, maar stickers vindt hij fantastisch! Na ieder poepje of plasje op de wc mag hij een sticker plakken.

Zelf doen

Een andere methode is om gewoon te wachten tot hij zelf aangeeft geen luier meer om te willen. Jij bepaalt dan niet het moment maar wacht tot je kleine er klaar voor is. Als je kind 3,5 is en je hem/haar echt voor het 4e jaar zindelijk wil hebben, kan je altijd nog overstappen op een andere methode natuurlijk.

Luier af

Wat mensen ook wel doen, is gewoon de luier af doen en vertellen wat hij moet doen. De eerste keren zal je plasjes of poepjes op de grond vinden. Maar als je wanneer hij plast hem direct op de pot zet, en dit blijft herhalen, zal hij al snel door hebben wat hij moet doen. Let wel op dat sommige kinderen ook enorm in paniek kunnen raken van het feit dat er ineens wat uit hen komt! Ze hebben dit misschien nog nooit zo ervaren. Neem ze dan bij de hand en vertel ze wat het is. Mocht er een poepje op je geliefde stoel terecht komen, word dan ook niet boos. Straffen zal een averechts gevolg hebben.

Moeilijkheden

Zindelijk worden klinkt altijd alsof je het gewoon zo even tussen neus en lippen door doet. Nou, persoonlijk vind ik het een behoorlijke zoektocht (wij zijn er op dit moment ook soort van druk mee). Niemand heeft namelijk HET antwoord op hoe je dit het beste kan aanpakken. Wat voor het ene kind werkt, hoeft natuurlijk niet voor het andere kind te werken.

Weet dus dat het een weg vol spannende bochten zal zijn en je er niet zomaar bent.

Kinderen kunnen het behoorlijk spannend vinden om naar de wc te gaan of dit helemaal niet willen. Dan is het de uitdaging om de wc zo leuk mogelijk te maken en deze spanning weg te halen bij je kleintje. Wat je ook kan doen is dan eerst voor het potje te gaan en deze in een ruimte neer te zetten waar zij zich meer op hun gemak voelen.

Terugval

Denk je dat hij/zij eindelijk zindelijk is, komt er toch een terugval. Dit is heel normaal! Dit kan gebeuren bij spanning, een drukke periode of bij veranderingen. Maar ook gewoon zomaar zonder reden. In een andere blog schreef ik al dat wij Luka afgelopen zomer zo goed als zindelijk hadden. De vlag ging uit, we dachten dat hij het onder de knie had en zou doorpakken, maar helaas bleek dit niet het geval. Het is dan de kunst om hier geen probleem van te maken. Straf niet, word niet boos. Een terugval hoort er gewoon bij. Stop even met de training of pak hem gewoon rustig aan weer op.

Ongelukjes horen er ook bij, deze voorkom je simpelweg niet. Ga dus altijd op pad met wat extra kleding. En mocht er een ongelukje gebeuren, accepteer dit. Jammer, volgende plas gaat wel weer op de wc. Gewoon schone kleren aan doen en weer verder gaan. Zindelijkheid is nou eenmaal vallen en opstaan. Soms gaat het dagen goed, denk je er te zijn en dan toch weer een ongelukje. Het hoort er allemaal bij. Met vertrouwen en geduld ga je er absoluut komen!

 

 

 

 

Written by

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Het ouderschap is iets moois maar het kan ook je wereld op zijn kop zetten. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee. Op Plusjezelf delen we persoonlijke verhalen, ervaringen, tips en ideeën die je hopelijk inspireren en verder helpen. Leven vanuit je hart, vertrouwen op je gevoel. Dat is waar Plusjezelf over gaat.

Voer je e-mail adres in en jij bent altijd als eerste op de hoogte van nieuwe berichten!

Voeg je bij 52 andere abonnees

Instagram